Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care va avea loc în perioada 16-26 februarie, va prezenta nouă filme despre viaţa ucrainenilor în timp de război, printre care „Superpower”, regizat de actorul şi regizorul american Sean Penn, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sprijin afişat pentru Ucraina şi disidenţii iranieni: Festivalul Internaţional de Film de la Berlin îşi demonstrează angajamentul faţă de libertăţi cu un număr mult mai important de staruri anul acesta decât în ​​timpul restricţiilor din pandemie.

Al treilea eveniment european ca amploare şi primul din calendar, înainte de Cannes în mai şi Veneţia în septembrie, cea de-a 73-a ediţie a Berlinalei, din 16 până în 26 februarie, va avea loc la un an de la începerea ofensivei ruse în Ucraina.

„Anul acesta, mai mult ca oricând, a fi parte a Berlinalei înseamnă a-i sprijini pe cei care luptă pentru a-şi exprima ideile şi pe cei care refuză să se supună unei versiuni conformiste a realităţii care dictează ce poate şi trebuie spus”, a declarat italianul Carlo Chatrian, co-director al festivalului.

În program, sunt în special, nouă filme, multe documentare despre viaţa ucrainenilor în timp de război, inclusiv „Superpower” al actorului şi regizorului Sean Penn. Cineastul american, de două ori câştigător al premiului Oscar, („Harvey Milk” şi „Mystic River”) se afla la Kiev pentru a filma un documentar când a început invazia rusă la 24 februarie. Acesta îl prezintă pe preşedintele Volodimir Zelenski, care la acea vreme i-a lăudat curajul.

Iranul, unde regizorul Jafar Panahi tocmai a fost eliberat pe cauţiune după şapte luni de închisoare, va avea şi el un loc bun într-o Berlinală care îşi propune să fie vocea artiştilor aflaţi în rezistenţă. Mai multe filme despre această ţară sunt programate în secţiuni paralele, iar sesiunile de discuţii se vor concentra pe evoluţia mişcării de protest împotriva regimului care a izbucnit din septembrie. Actriţa franco-iraniană Golshifteh Farahani face parte din juriul de lungmetraj care acordă Urşii de Aur şi de Argint. Acest juriu este condus anul acesta de actriţa Kristen Stewart, în vârstă de 32 de ani, cel mai tânăr preşedinte din istoria Festivalului.

După ani marcaţi de pandemie, vedetele revin pe covorul roşu al Berlinalei, a observat directorul biroului european al The Hollywood Reporter, Scott Roxborough. Americanul Steven Spielberg va prezenta cel mai autobiografic film al său („The Fabelmans”) şi va primi un Urs de Aur onorific pentru o carieră care a schimbat istoria cinematografiei, de la „Jaws” la „E.T.”.

19 filme sunt în competiţie, inclusiv şase semnate de regizoare, care îi urmează celui premiat anul trecut cu Ursul de Aur, „Nos Soleils” de Carla Simon.

Selecţia include „Manodrome” cu actorul american Jesse Eisenberg şi filmul biografic despre poeta austriacă Ingeborg Bachmann, interpretată de actriţa luxemburgheză Vicky Krieps.

Trei filme franceze sunt prezentate la Berlin: „Sur l'Adamant” de Nicolas Philibert, documentarul „Etre et Avoi”, care de data aceasta se cufundă în lumea psihiatriei, „Le grand chariot” de Philippe Garrel, cu cei trei copii ai săi, Louis, Esther şi Léna, şi „Disco Boy”, de italianul Giacomo Abbruzzese, despre Legiunea Străină, un lungmetraj coprodus în principal de Franţa.

În deschiderea Festivalului, va fi prezentată o comedie romantică americană, „She Came to Me”, condusă de unul dintre actorii principali din „Game of Thrones”, Peter Dinklage, precum şi de francezul Tahar Rahim şi de americanca Anne Hathaway.

Actriţa britanică Helen Mirren va prezenta, în avanpremieră, „Golda”, în care o interpretează pe singura femeie prim-ministru din Israel, Golda Meir.

De asemenea, în programul Berlinalei este un documentar remarcabil despre fostul campion german de tenis Boris Becker, eliberat dintr-o închisoare britanică la jumătatea lunii decembrie, după ce a ispăşit o pedeapsă pentru infracţiuni financiare. Filmul a fost regizat de regizorul britanic Alex Gibney, câştigător al Oscarului. Berlinul face şi un alt pas spre seriale şi micul ecran, cu o competiţie dedicată şi un nou premiu, Berlinale Series Award, care va decide între şapte producţii aflate în competiţie pe 22 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.