Actorul Michel Bouquet, monument al teatrului francez, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, a anunţat serviciul său de presă pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 75 de ani de carieră, monstru sacru al teatrului, la fel de neuitat în cinema la Chabrol şi Truffaut, a mărturisit în 2019 că nu va mai urca pe scenă. Un gigant al scenei, legendar în „Avarul” şi „Regele moare” de Eugène Ionesco pe care l-a jucat de nu mai puţin de 800 de ori, cu câţiva ani mai devreme spera „să nu se oprească niciodată din joc. 

Pe marele ecran, a fost un uimitor Mitterrand în „Le Promeneur du Champs-de-Mars” de Robert Guédiguian (2004), cu un mimetism care îi va tulbura chiar şi pe apropiaţi ai fostului preşedinte, şi un magistral Javert în „Les Misérables” de Robert Hossein (1982).

Prolific, adesea enigmatic şi tulburător, actorul a primit numeroase recompense, în special de două ori Césarul pentur cel mai bun actor: în 2002 pentru filmul lui Anne Fontaine „Comment j'ai tué mon père”, apoi în 2006 pentru „Le Promeneur du Champs-de-Mars”.

În teatru, el a primit de două ori premiul Molière pentru cel mai bun actor, între care în 2005 pentru „Le roi se meurt” pe care l-a jucat cu soţia sa Juliette Carré, formidabila regină Marguerite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.