Cântăreţul Bob Dylan va primi diploma şi medalia aferente premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, peste câteva zile la Stockholm, unde artistul american va susţine un concert în acest weekend, a anunţat miercuri Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vestea bună este că Academia Suedeză şi Bob Dylan au decis să se întâlnească în acest weekend”, a dezvăluit Sara Danius într-un mesaj publicat pe un blog.

”Academia îi va înmâna lui Bob Dylan diploma Nobel şi medalia Nobel şi îl va felicita oficial pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură”, a adăugat Sara Danius.

”Va fi o mică întâlnire, într-un cadru intim, iar reprezentaţii mass-media nu vor fi prezenţi; vor participa doar Bob Dylan şi membri ai Academiei Suedeze, potrivit dorinţei exprimate de Bob Dylan”, a precizat Sara Danius, citată de BBC.

Potrivit BBC, Bob Dylan nu va rosti un discurs public de acceptare a premiului, ci va prezenta o versiune înregistrată a acestuia.

Sara Danius a precizat că astfel de înregistrări ale unor discursuri de acceptare a premiului Nobel au fost trimise şi de alţi câştigători în trecut, cel mai recent caz de acest fel fiind cel al scriitoarei Alice Munro în anul 2013. 

Marţi, Sara Danius anunţase pe blogul ei că Academia Suedeză nu reuşise să ia legătura cu Bob Dylan, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, în ultimele luni, şi că artistul american avea la dispoziţie până pe 10 iunie să transmită discursul de primire a trofeului, dacă doreşte să primească suma de bani asociată acestei distincţii - 900.000 de dolari (8 milioane de coroane suedeze).

În luna noiembrie, Bob Dylan a anunţat că nu va fi prezent la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, care a avut loc pe 10 decembrie, însă a programat, pentru această primăvară două concerte în capitala Suediei, prilej cu care ar putea să livreze discursul de primire a Nobelului.

La ceremonia din 10 decembrie, Bob Dylan a transmis un mesaj de mulţumire, care a fost citit de Azita Raji, ambasadoarea Statelor Unite în Suedia. Totuşi, Academia Suedeză doreşte să primească un discurs ”demn de renumele” premiului, care este - în mod tradiţional - mai consistent şi care reprezintă o etapă obligatorie în procedura de primire a sumei.

Discursul, denumit ”lecţia Nobel” poate lua orice formă - mesaj video sau chiar un cântec.

”Academia Suedeză transmite că nu a avut nicio conversaţie telefonică cu Bob Dylan în ultimele luni. Dylan este conştient că lecţia Nobel trebuie să fie transmisă cel târziu pe 10 iunie, dacă vrea să primească suma”, a scris marţi pe blogul său Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Danius a amintit că acestea sunt criteriile stabilite de Fundaţia Nobel şi că ceea ce decide muzicianul american ”este treaba sa”.

Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat, pe 13 octombrie, premiul Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Robert Allen Zimmerman, cunoscut drept Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941, este cântăreţ, compozitor, textier şi poet american. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, el a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială. Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009). În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur. Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007. Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.