Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflaţiei” şi este nevoie de o poziţie bugetară adecvată pentru a ajuta la atenuarea presiunilor inflaţioniste fără a submina economia, a declarat marţi secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, senatorilor americani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o audiere în Comisia de Finanţe a Senatului, Yellen a respins afirmaţiile republicanilor conform cărora cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani a fost cauzată de legislaţia privind cheltuielile pentru Covid-19 a preşedintelui democrat Joe Biden, de anul trecut, în valoare de 1.900 miliarde de dolari.

”Observăm o inflaţie ridicată în aproape toate ţările dezvoltate din întreaga lume. Şi au politici fiscale foarte diferite. Deci nu se poate întâmpla ca cea mai mare parte a inflaţiei pe care o întâmpinăm să reflecte impactul ARP”, a spus Yellen.

Aceasta a spus că a văzut că cea mai mare parte a inflaţiei este cauzată de neconcordanţe între cerere şi ofertă, inclusiv cererea excesivă de bunuri faţă de servicii în timpul pandemiei şi întreruperile severe ale lanţului de aprovizionare.

Preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia au dus, de asemenea, la intensificarea inflaţiei, a spus şefa Trezoreriei.

Ea a insistat că abordarea inflaţiei este prioritatea principală a lui Biden şi a spus că elementele legislaţiei sociale şi climatice propuse de preşedinte ar putea ajuta la reducerea costurilor pentru americani, inclusiv pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă şi iniţiativele de energie curată.

”Ne confruntăm în prezent cu dificultăţi macroeconomice, inclusiv cu niveluri inacceptabile de inflaţie, precum şi cu factorii contrari asociaţi cu perturbările cauzate de efectul pandemiei asupra lanţurilor de aprovizionare şi cu efectele perturbărilor din partea ofertei pe pieţele petroliere şi alimentare, ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina”, a spus Yellen în remarci pregătite.

Yellen a fost criticată de republicani după ce a recunoscut că ”a greşit” anul trecut, când a estimat că inflaţia va fi tranzitorie şi va scădea rapid.

Ea se va confrunta, miercuri ,cu întrebări dificile cu privire la această problemă din partea comisiei din Senat şi a Comisiei de mijloace şi mijloace a Camerei.

”Ei bine, când am spus că inflaţia va fi tranzitorie, ceea ce nu anticipam a fost un scenariu în care am ajuns să ne confruntăm cu mai multe variante de Covid care ne-au tulburat economia şi lanţurile globale de aprovizionare şi nu ne-am imaginat impacturi asupra preţurilor alimentelor şi energiei pe care le-am văzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus Yellen.

 Ea a spus că Rezerva Federală are responsabilitatea principală pentru reducerea inflaţiei şi că respectă independenţa Fed în stabilirea politicii monetare.

”Pentru a atenua presiunile inflaţioniste fără a submina puterea pieţei muncii, este necesară o orientare bugetară adecvată, pentru a completa acţiunile de politică monetară ale Rezervei Federale”, a spus ea.

Administraţia Biden încă face eforturi pentru o versiune redusă a agendei sale de cheltuieli sociale şi climatice blocate, care ar oferi credite fiscale pentru tehnologiile de energie curată şi ar reforma preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă.

Yellen a spus că, deşi Statele Unite sunt un mare producător şi exportator de energie, a fost ”practic imposibil” pentru Statele Unite să se izoleze de şocurile preţurilor de pe piaţa petrolului şi trebuie să continue tranziţia către sursele regenerabile de energie.

În ceea ce priveşte eforturile de creştere a presiunii economice asupra Rusiei, ea a spus că Statele Unite au fost ”extrem de active” în a discuta cu ţările europene modalităţi de limitare a veniturilor petroliere ale Moscovei.

Yellen a mai spus că a fost ”concentrată” pe continuarea unui acord global de reformă fiscală între 137 de ţări, inclusiv un impozit minim global de 15%.

”Sper că Congresul va implementa şi această taxă minimă globală, ca parte a agendei sale legislative”. Ea a arătat că o altă parte a acordului fiscal, o realocare a drepturilor de impozitare către ţările de pe piaţă, ar putea avea un impact uşor asupra veniturilor fiscale din SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.