Persoane care au interesul ca Legea dării în plată să fie aprobată au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu băncile, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), care consideră că ar trebui făcută o anchetă în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul BNR s-a referit la relatările din presă, despre cazuri de sinucideri din cauza băncilor.

"Nu pot să ştiu tot ce se întâmplă în ţara asta, nu am cum. Dar nu pot să cred că sunt cazuri de sinucideri din cauza băncilor şi lucrurile au trecut aşa, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, a comentat Vasilescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"S-au făcut afirmaţii şi s-au făcut în fugă, aş putea spune în bătaie de joc, pentru că nu a demonstrat nimeni că există aceste sinucideri. Presa este vinovată şi toţi ceilalţi. Nu poţi să vorbeşti despre aşa ceva şi să nu se facă o anchetă la sânge. Aceste cazuri sunt inventate, şi inventate ca argument pentru ca să treacă o lege care nu ştiu de ce trebuie să treacă", a completat Vasilescu.

În opinia oficialului BNR, Legea dării în plată trebuie să fie foarte bine scrisă, iar proiectul trebuie să ţină cont de toate opiniile exprimate de preşedintele României, Ministerul Justiţiei, CSM, Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană.

„România are nevoie de o asemenea lege, dar de o lege bună, nu e o lege care să dureze câteva zile şi să fie eliminată la primul proces. Trebuie să fie foarte bine scrisă”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Bancherul Steven van Groningen, preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) şi director general al Raiffeisen Bank, a solicitat definirea exactă a beneficiarilor legii.

“Trebuie să definim ce este un caz social. Este necesar să ne întrebăm câte cazuri sociale există. Există aceia care nu pot plăti creditul şi există şi persoane care nu vor să achite creditul. Cazul social diferă de la bancă la bancă. Imaginea creată că o bancă aruncă o mamă şi pe copiii ei în stradă este o situaţie exploatată”, a spus van Groningen.

Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.

Unul dintre argumentele folosite de către opozanţii legii este faptul că actul normativ anulează garanţiile statului acordate în cadrul programului Prima casă şi ar putea chiar pune capăt programului guvernamental.

În interpretarea unor bancheri, forma actuală a legii dării în plată anulează garanţiile acordate pe stat, deoarece conţine un paragraf care interzice executarea garanţiilor acordate de către terţi, cum sunt şi cele acordate de către stat în cadrul programului Prima Casă, în cazul în care o persoană alege să beneficieze de prevederile actului normativ. Argumentul este, însă, respins de către iniţiatori.

Legea dării în plată urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.