În cazul în care se va aplica în forma actuală, Legea dării în plată ar putea avea ca efect creşterea "substanţială" a avansului şi a dobânzilor cerute de bănci pentru creditele imobiliare, în timp ce valoarea imobilelor ar putea să scadă, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul BNR a susţinut, la fel ca ministrul Finanţelor, că Legea dării în plată reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare a României şi a sugerat câteva posibile efecte negative.

”Există riscul ca avansul cerut de bănci pentru un credit ipotecar, dar şi dobânzile şi ratele plătite de debitori să crească substanţial în urma aplicării acestei legi. Totodată, valoarea imobilelor ar putea scădea”, a afirmat Voinea,  la o conferinţă organizată de Comisia Europeană, prilejuită de lansarea "Raportului de ţară pentru România". 

În ultima perioadă, cel puţin cinci bănci de pe piaţa românească au anunţat creşteri ale avansului la creditele ipotecare standard, până la niveluri cuprinse între 35% şi 50%, de la nivelul obişnuit în perioada anterioară, de 15-25%.

Totuşi, la programul Prima Casă, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare în ultimii ani, avansul este în continuare de 5%.

Viceguvernatorul BNR a vorbit şi despre situaţia persoanelor îndatorate în franci elveţieni şi care au protestat de mai multe ori în ultimele luni, cerând inclusiv intervenţia autorităţilor în reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, românii cu credite în franci au beneficiat, până anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele îndatorate în lei.

”Cineva care a luat un credit ipotecar în 2006 în lei, echivalent a 60.000 de euro, a plătit, până în 2015, mai mult decât cineva care a luat în euro sau franci”, a mai spus Voinea.

Persoanele care au luat credite în franci elveţieni în perioada 2006-2008, când cursul era mult mai scăzut decât în prezent, au cerut insistent anul trecut renegocierea creditelor în condiţii mai favorabile debitorilor. Francul elveţian a atins un nivel maxim istoric de aproape 4,6 lei în ianuarie 2015, după o decizie a băncii centrale a Elveţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.