Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri că a falsificat testele pentru 625.000 de vehicule, pentru a îmbunătăţi datele referitoare la consumul de carburant, informaţie care a provocat scăderea cu peste 15% a cotaţiilor acţiunilor producătorului auto japonez, ştergând 1,2 miliarde de dolari din capitalizarea sa de piaţă, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între modelele afectate sunt şi cele furnizate Nissan Motor, care a descoperit înşelăciunea, se arată într-un comunicat al Mitsubishi Motors.

Cele două companii discută plata unor compensaţii, iar Mitsubishi verifică dacă sunt afectate şi modele comercializate în afara Japoniei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

O sursă citată de Kyodo news a declarat că Mitsubishi Motors este suspectată că a manipulat greutăţile din plumb plasate pe anvelopele a patru modele, pentru a face să pară că vehiculele au un consum de carburant mai scăzut decât cel real.

“Cazul ar putea fi diferit de scandalul Volkswagen, dar piaţa a devenit foarte sensibilă la astfel de ştiri”, a spus Seiji Sugiura, analist la Tokai Tokyo Research Center.

El a adăugat că impactul asupra reputaţiei companiei japoneze ar putea fi similar.

Potrivit Kyodo, o investigaţie internă a companiei a scos la iveală să au fost manipulate testele de poluare pentru patru modele, între care mini-automobilul eK.

Preşedintele Mitsubishi Motors, Tetsuro Aikawa şi alţi doi directori s-au înclinat şi au prezentat scuze, în timpul unei conferinţe de presă organizate la Tokyo.

Reprezentanţii Nissan, care comercializează în Japonia modelul eK sub numele de Nissan DayZ, au refuzat să comenteze.

”Va fi rău pentru imaginea companiei. Nu este prima oară când Mitsubishi are astfel de probleme şi cazul nu îi va ajuta să îşi refacă reputaţia”, a apreciat Sugiura.

Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a declarat iniţial că vehiculele companiei nu au trecut o parte din testul pentru eficienţa consumului, fără să ofere alte detalii, a relatat Reuters.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor din Japonia nu au fost disponibili pentru comentarii.

Acţiunile Mitsubishi Motors au închis în declin cu peste 15%, cel mai grav înregistrat de acţiunile companiei în aproape 12 ani.

Surse citate de postul naţional de televiziune NHK au spus că ar fi afectate aproximativ 600.000 de mini-vehicule fabricate sub marca Mitsubishi, majoritatea în Japonia, precum şi un model produs pentru Nissan Motor.

Este pentru prima oară când un producător auto japonez anunţă nereguli legate de testele de poluare, de când Volkswagen a recunoscut în septembrie anul trecut că a înşelat testele prin instalarea pe vehiculele diesel a unor softuri ilegale.

Grupul sud-coreean Hyundai Motor şi compania afiliată Kia au acceptat în 2014 plata unor penalizări de 350 de milioane de dolari guvernului american, pentru supraevaluarea eficienţei consumului vehiculelor produse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.