Măsura anunţată de Ministerul Finanţelor, legată de plafonarea şi reducerea preţului la gaze, nu este o practică comunistă, deşi aşa poate apărea la prima vedere, ea fiind anunţată în condiţiile în care operatorii nu au realizat investiţiile asumate, deşi au crescut preţurile, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor a propus plafonarea la 55 lei/Mwh a preţului gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021, afirmând că o astfel de măsură este necesară pentru "eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare a gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă".

Teodorovici spune că această măsură se impune, în condiţiile în care cei doi operatori principali nu au realizat investiţiile asumate, iar preţurile au crescut.

”A devenit o manie în România. Orice faci, ai vreun interes să aperi pe cineva. (…) Unii au încercat să inducă ideea că Ministerul Finanţelor are o practică comunistă vizavi de preţul la gaze. (...) Da, poate la prima vedere aşa poate părea, că încerci să intri în piaţă, să reglementezi, aşa este, de acord, dar până la un punct. Vorbim de concurenţă. Păi, care concurenţă în România? Sunt doi operatori principali care, zi de zi, cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază. Tot timpul în sus, niciodată în jos. Dar, investiţiile asumate de cei doi nu s-au realizat, dar preţul creşte fără nicio justificare pe fond. Atunci, dumneavoastră suferiţi, sunt preţuri care se răsfrâng asupra a ceea ce dumneavostră faceţi zi de zi, şi, implicit, economia are de suferit. (...) Când faci lucruri de genul ăsta, imediat se reped unii, de parcă ar fi din altă ţară, că este o practică comunistă. Nu am avut niciun fel de legătură cu astfel de practici comuniste”, a spus Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Teodorovici a spus că subvenţia va fi proporţional redusă, după scăderea tarifelor.

”Dacă tot vorbim de concurenţă, atunci să fie una reală, corectă, justificată. (...) Se dau multe subvenţii. Scăzând acest tarif, subvenţia este proporţional redusă cu acel procent. (...) Statul a fost prezent în aceste companii, prin reprezentanţii săi, în diferite ministere, în consilii de administraţie. (...) Este o problemă să ai un astfel de comportant din partea celor doi operatori în piaţă, care au crescut nejustificat tariful la gaze, nefăcând investiţiile pe care şi le-au asumat”, a spus Teodorovici.

El a spus că această măsură va fi joi discutată la nivelul Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.