O agenţie americană care încearcă să restabilească habitatul pentru peştii pe cale de dispariţie a dat aprobarea finală pentru dezafectarea a patru baraje situate la graniţa dintre California şi Oregon, cea mai amplă acţiune de îndepărtare a unor baraje din istoria Statelor Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îndepărtarea barajelor este aşteptată să îmbunătăţească starea râului Klamath, traseul pe care somonul Chinook şi somonul Coho, pe cale de dispariţie, îl parcurg din Oceanul Pacific până în zonele lor de reproducere din amonte şi de unde tinerii peşti se întorc în mare.

Comisia Federală de Reglementare a Energiei din SUA a emis un ordin prin care renunţă la licenţele pentru baraj şi aprobă îndepărtarea barajelor.

Proiectul a fost mult timp un obiectiv al mai multor triburi native, ai căror strămoşi au trăit din somon de secole, dar al căror mod de viaţă a fost perturbat de aşezările europene şi de cererea de electrificare rurală în secolul al XX-lea.

”Somonii Klamath se întorc acasă. Oamenii au câştigat această victorie şi, odată cu ea, ne ducem la îndeplinire datoria noastră sfântă faţă de peştii care ne-au susţinut poporul de la începutul timpurilor”, a declarat Joseph James, preşedintele tribului Yurok, într-un comunicat.

Schimbările climatice şi seceta au afectat, de asemenea, habitatul somonului; râul a devenit prea cald şi prea plin de paraziţi pentru ca mulţi peşti să supravieţuiască.

Barajele de pe pământ federal, care la capacitate maximă oferă suficientă energie electrică pentru 70.000 de case, vor fi cedate de către compania de energie electrică PacifiCorp, o divizie a Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett.

Confruntată cu noi reglementări costisitoare, care includ construirea de paravane şi scări, compania a încheiat un acord cu triburile şi guvernul SUA pentru a dezafecta barajele. PacifiCorp contribuie cu 200 de milioane de dolari la înlăturarea barajului, plătită printr-o suprataxă pentru clienţii săi din Oregon şi California, a declarat Bob Gravely, purtătorul de cuvânt al companiei, iar alegătorii din California au aprobat o emisiune de obligaţiuni pentru stat pentru a oferi o sumă suplimentară de 250 de milioane de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.