Ministerul Finanţelor a vândut marţi obligaţiuni de stat în valoare de 75 milioane lei scadente în 19 decembrie 2022, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, prin care a împrumutat 645 milioane lei (145 milioane euro) la un randament mediu anual de 2,53%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După licitaţia suplimentară, valoarea totală a emisiunii a fost de 720 milioane lei.

Valoarea anunţată a licitaţiei de luni a fost de 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute, în final, o sumă mai mare.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,56%, iar cel mediu - de 2,55% pe an, potrivit datelor BNR.

Pentru sesiunea suplimentară, cele şase bănci participante au oferit 165 milioane de lei, însă statul a adjudecat suma programată, de 75 milioane lei.

În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.