Ministerul Finanţelor a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 645 milioane lei (145 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,53%, în scădere uşoară faţă de licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute, în final, o sumă mai mare. 

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit de aproape două ori mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 976,2 milioane lei.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,56%, iar cel mediu - de 2,55% pe an, potrivit datelor BNR.

În 11 şi 12 august, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 521 milioane de lei, la un randament maxim de 2,56% şi un randamant mediu de 2,55% pe an. 

În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare.
 
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.