Ministerul Finanţelor a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 500 milioane lei (110 milioane euro), scadente la 8 martie 2022, în linie cu suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,77%, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Licitaţia este a treia dintr-o nouă emisiune de obligaţiuni benchmark.

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 1,38 miliarde de lei, de peste două ori mai mult decât suma cerută de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,4%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,78%, iar cel mediu, de 2,77% pe an, potrivit datelor BNR.

În 6 martie, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane lei (132,5 milioane euro), scadente la 8 martie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3%.

În 13 aprilie, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane lei (132,8 milioane euro), scadente la 8 martie 2022, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 2,77%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna mai să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,7 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016. Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.