Administraţia Biden a declarat joi că restricţionează ”sever” zeci de companii, în mare parte chineze, inclusiv cel puţin un producător de cipuri, din cauza eforturilor lor de a folosi tehnologii avansate pentru a ajuta la modernizarea armatei Chinei, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 36 de entităţi se vor confrunta cu ”cerinţe stricte de licenţă”, care le împiedică accesul la anumite mărfuri, software şi tehnologii produse în SUA, inclusiv inteligenţa artificială şi calculul avansat, a declarat Biroul pentru Industrie şi Securitate al Departamentului Comerţului, într-un comunicat de presă.

Cea mai recentă acţiune a Biroului vine la mai bine de două luni după ce administraţia Biden a impus noi restricţii asupra accesului Chinei la semiconductori avansati.

Noile desemnări vizează, de asemenea, entităţile legate de Rusia care sprijină invazia militară a Ucrainei de către această ţară, a spus agenţia.

Acţiunile vor proteja securitatea naţională a Statelor Unite, reducând capacitatea Beijingului de ”a utiliza inteligenţa artificială, calculul avansat şi alte tehnologii puternice, disponibile comercial pentru modernizarea militară şi încălcarea drepturilor omului”, a declarat Alan Estevez, subsecretarul pentru Comerţ pentru Industrie şi Securitate, în comunicatul de presă.

”Această activitate va continua, la fel şi eforturile noastre de a detecta şi perturba eforturile Rusiei de a obţine articole şi tehnologii necesare şi alte articole pentru războiul său brutal împotriva Ucrainei, inclusiv din Iran”, a spus Estevez. U

na dintre companiile adăugate pe aşa-numita listă de entităţi este Yangtze Memory Technologies Corporation sau YMTC, un producător chinez de cipuri care fusese adăugat anterior pe Lista neverificată din SUA, o altă denumire care restricţionează comerţul.

”Am tras de multă vreme un semnal de alarmă cu privire la ameninţările economice şi la securitatea naţională grave din spatele YMTC şi a altor companii tehnologice susţinute de PCC, precum CXMT şi SMIC”, a declarat liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer, D-N.Y., într-o declaraţie joi dimineaţă.

”YMTC reprezintă o ameninţare imediată la adresa securităţii noastre naţionale, aşa că Administraţia Biden a trebuit să acţioneze rapid pentru a împiedica YMTC să obţină chiar şi un centimetru de avantaj militar sau economic”, a spus Schumer.

Comunicatul de presă de joi a precizat că 30 dintre grupuri au fost adăugate pe lista de entităţi pentru activităţi legate de eforturile lor de a obţine materiale americane pentru a susţine modernizarea militară a Chinei. Încă patru au fost adăugate din cauza ”riscului lor semnificativ de a se implica în activităţi care ar putea avea un impact negativ” asupra securităţii naţionale a politicii externe a SUA, potrivit comunicatului.

O altă entitate a fost adăugată pentru presupusa sa implicare în abuzurile Chinei împotriva drepturilor omului, împotriva uigurilor şi a altor grupuri musulmane din Xinjiang, precum şi pentru că ar fi ajutat Corpul Gărzii Revoluţiei Islamice din Iran să obţină articole din SUA.

Administraţia Biden a mai spus că va ridica unele restricţii asupra unui total net de 25 de entităţi chineze care au respectat cu succes controalele din SUA pentru a verifica dacă mărfurile lor exportate sunt utilizate în modul în care entităţile au susţinut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.