Valul de majorări fiscale din aceast an afectează puternic IMM-urile din România, astfel că 60% dintre micii antreprenori susţin că sunt „foarte afectaţi” de creşterea taxelor şi vor reduce cheltuielile, vor amâna investiţiile şi vor bloca angajările şi doar 4% spun că activitatea lor nu este semnificativ afectată, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanţă de business Monasi Cursuri şi Consultanţă în Grupul Micilor Antreprenori din România, o comunitate de peste 60.000 de membri antreprenori. Pe lângă cei 60% care vor aplica măsuri dure de austeritate, 15% spun că sunt afectaţi moderat şi vor analiza punctual reduceri de costuri, iar 12% declară că intenţionează să închidă SRL-ul din România şi să mute activitatea în Republica Moldova sau Dubai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Valul de majorări fiscale din 2025 afectează puternic IMM-urile din România. Mai exact, 60% dintre micii antreprenori susţin că sunt „foarte afectaţi” de creşterea taxelor şi vor reduce cheltuielile, vor amâna investiţiile şi vor bloca angajările şi doar 4% spun că activitatea lor nu este semnificativ afectată”, arată un sondaj realizat de compania de consultanţă de business Monasi Cursuri şi Consultanţă în Grupul Micilor Antreprenori din România, o comunitate de peste 60.000 de membri antreprenori.

Totodată, întrebaţi cum resimt anul 2025 în ansamblu pentru firma lor, 53% dintre antreprenori spun că există o tensiune continuă, totul pare instabil şi imprevizibil, 23% că este un an tumultuos, iar 12% că este un an mai bun decât 2024.

Pe lângă cei 60% care vor aplica măsuri dure de austeritate, cum ar fi reducerea de cheltuieli, amânarea de investiţii şi blocarea angajărilor, alte răspunsuri evidenţiază următoarele tendinţe. 15% spun că sunt afectaţi moderat şi vor analiza punctual reduceri de costuri, iar 12% declară că intenţionează să închidă SRL-ul din România şi să mute activitatea în Republica Moldova sau Dubai.

5% vor reduce personalul sau vor bloca complet angajările, 4% afirmă că activitatea lor nu este semnificativ afectată, 2% încearcă să crească bugetul de promovare pentru a compensa scăderea profitului, iar 2% vor creşte preţurile pentru a menţine marjele de profit, relevă sondajul.
 

“Anul 2025 este, pentru mulţi antreprenori, o bătălie pentru supravieţuire. Mediul de afaceri este tensionat: presiunea fiscală, birocraţia în creştere şi instabilitatea legislativă, care afectează încrederea şi capacitatea de a planifica. Indicele de încredere în economie a scăzut sub pragul de 100, iar insolvenţele sunt în creştere cu peste 9% faţă de anul trecut, dar antreprenorii români se mişcă rapid şi caută soluţii – e o energie de tip ‘suntem sub presiune, dar găsim o cale’. Indiferent că aleg să-şi optimizeze operaţiunile, să crească preţurile sau să plece din România, direcţia este clară: adaptare sau eşec. Într-un mediu fiscal din ce în ce mai ostil, micii antreprenori caută soluţii rapide şi sustenabile. Iar pentru mulţi, acestea vin cu ajutor extern – de la consultanţi, coachi sau chiar alte jurisdicţii”, explică Mona Bardos, consultant de business şi fondator Monasi Cursuri şi Consultanţă şi al comunităţii Grupul Micilor Antreprenori.

Totodată, unul dintre respondenţi a sintetizat pragmatic sentimentul din piaţă: „Tratez jurisdicţia ca orice alt furnizor. Dacă România creşte preţul pentru serviciile ei, e posibil să aleg alt furnizor în 2026”.

Întrebaţi cum resimt anul 2025 până acum, antreprenorii au răspuns astfel:

●       53% – „În continuă tensiune – totul pare instabil şi imprevizibil”

●       23% – „Un an tumultuos – m-a pus serios la încercare”

●       12% – „Paradoxal, a fost mai bun decât 2024 – am reuşit să cresc”

●       4% – „Plin de surprize fiscale – greu de făcut planuri clare”

●       3% – „M-a dat complet peste cap – schimbări peste schimbări”

●       3% – „Încă rezist, dar fără mari speranţe de creştere”

●       2% – Altceva (răspunsuri personalizate)
 

Unii antreprenori privesc cu prudenţă, dar şi cu adaptabilitate.

„Aşteptam aceste modificări din 2024. Am pus bani deoparte pentru zile negre. Deocamdată sunt cu 15% peste cifra de afaceri de anul trecut, dar vedem ce urmează”, a spus o antreprenoare.

Alţii, mai radicali, au găsit soluţia în relocare: „Pentru mine, 2025 e cel mai bun an – în 2024 am mutat afacerile în Dubai”, a spus unul dintre antreprenori.

Pe măsură ce presiunea fiscală creşte, tot mai mulţi antreprenori se confruntă nu doar cu probleme financiare, ci şi cu un blocaj intern profund, de ordin operaţional şi decizional. În spatele cifrelor se ascunde o realitate apăsătoare: dezechilibru, lipsă de viziune şi haos în gestionarea afacerii.

“În acest context sub presiune, antreprenorii se confruntă frecvent cu lipsa clarităţii şi suprasolicitare. Mulţi nu au o direcţie strategică pe termen mediu si lung, lucrează haotic, fără indicatori clari şi nu ştiu să-şi gestioneze eficient timpul sau resursele. Joacă toate rolurile în firmă şi evită delegarea, ceea ce duce la epuizare şi stagnare. De altfel, mai ales când mediul fiscal vine cu constrângere, tot mai mulţi antreprenori îşi dau seama că nu pot naviga singuri prin schimbări şi caută sprijin pentru a lua decizii mai bune, a-şi reorganiza afacerea şi a-şi recăpăta claritatea. Interesul lor pentru consultanţă şi coaching a crescut clar în acest context instabil. Se simte o nevoie reală de ghidaj şi structură. Ei au nevoie de un plan acţionabil şi implementează metoda ACE - o soluţie completă pentru ghidarea antreprenorilor, prin care sunt ajutaţi să redreseze afacerea. În urma unui astfel de plan care necesită o implementare de câteva luni, afacerile încep să scaleze, având creşteri remarcabile în primul an de schimbări. Multe afaceri mici pot creşte de până la 5 ori în aceeaşi perioadă”, explică Mona Bardos.

Ce greşeli pot face antreprenorii

Firmele mici, în special, devin extrem de vulnerabile atunci când mediul fiscal devine impredictibil. Mulţi antreprenori nu au o direcţie strategică pe termen mediu şi lung. Acţionează „din instinct”, fără obiective clare, fără urmărirea unor indicatori de performanţă şi fără un plan concret pentru adaptare sau dezvoltare.

Astfel, când apelează la pentru consultanţă în business, mulţi antreprenori sunt deja epuizaţi, debusolaţi, uneori în pragul renunţării. Lipsa clarităţii strategice este vizibilă la toate nivelurile – de la decizii financiare până la felul în care îşi organizează ziua. O altă greşeală majoră este confuzia între vânzare şi profit – lipsa de control financiar, absenţa rezervelor şi marketingul făcut „după ureche” care afectează serios stabilitatea unei firmei şi, bineînţeles, şi scalarea ei, subliniază consultantul de business.

În lipsa unei structuri clare, antreprenorul îşi asumă toate rolurile în firmă: vânzător, contabil, logistician, marketer şi manager. Această multitasking forţată devine rapid sursă de epuizare, iar firma ajunge să depindă de o singură persoană care nu mai are resurse să crească sau să inoveze.

Antreprenorii care conştientizează nevoia de redresare a afacerii şi solicită un plan acţionabil pe metoda ACE au afacerii în domenii ca IT, producţie de mobilă, jocuri digitale, servicii de call center, florărie, cursuri pentru copii, auto, avocatură. Deşi în România mulţi antreprenori încă fac business în mod intuitiv, creşte numărul celor care apelează la ajutorul unui specialist, având în vedere că de la an la an tot mai multe firme intră în insolvenţă. Spre exemplu, în 2024, numărul insolvenţelor a crescut cu aproape 10% faţă de 2023, conform datelor ONRC.

Monasi Cursuri şi Consultanţă, firmă specializată în traininguri de abilităţi de la comunicare eficientă şi asertivă sau vânzări până la negociere, tehnici de influenţă etică sau antreprenoriat şi coaching de business, oferă una dintre cele mai eficiente metode de creştere a afacerilor, metoda ACE, dezvoltată de Mona Bardos. Trainer şi Master Coach de Business cu peste 20 de ani de experienţă. Până în prezent a oferit suport pentru 250 de firme mici şi medii şi continuă să ofere suport, resurse şi consultanţă pentru comunitatea de peste 51.000 de membri antreprenori. Mona Bardos a lucrat 15 ani în corporaţii în SUA, Polonia, Marea Britanie şi România, are 26 de ani de experienţă în roluri de leadership, 18 ani de experienţă în training-uri de abilităţi soft, 24 de ani de experienţă în învăţare şi dezvoltare şi 12 ani de antreprenoriat. De asemenea, a creat comunitatea Grupul micilor antreprenori din România, cu peste 60.000 de membri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.