Germania nu are nevoie de un pachet de stimulente economice, iar politica bugetului echilibrat, pentru asigurarea unei situaţii financiare solide, nu trebuie să fie un fetiş, a declarat preşedintele Bundesbank, banca centrală a ţării, Jens Weidmann, publicaţiei Sueddeutsche Zeitung, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca obiectiv bugetar politic, bugetul echilibrat respectă scopul pedagogic de a asigura finanţe solide. Acesta a fost respectat până acum. Desigur, bugetul echilibrat nu trebuie transformat într-un fetiş”, a afirmat Weidmann într-un interviu apărut în ediţia online a publicaţiei.

Mulţi dintre conservatorii cancelarului Angela Merkel s-au angajat să respecte un buget echilibrat, fără să emită obligaţiuni noi, dar noii lideri social-democraţi (SPD), care fac parte din coaliţia guvernamentală, au contestat această politică.

Weidmann a spus nu este nimic în neregulă în utilizarea politicii bugetare pe termen scurt ca spaţiu de manevră pentru stimularea economiei prin intermediul investiţiilor sau pentru susţinerea populaţiei, dar a adăugat: ”Nu avem nevoie de un pachet de măsuri de stimulare”.

Cea mai mare economie a Europei a trecut printr-o perioadă dificilă, din cauza fricţiunilor comerciale globale care au dus la scăderea exporturilor germane, a problemelor din industria auto şi a incertitudinilor legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, dispoziţia investitorilor germani s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna decembrie, susţinută fiind de creşterea surprinzătoare a exporturilor în luna octombrie, care a alimentat speranţele privind redresarea economiei.

Weidmann, care este membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat în interviu că inflaţia va accelera până la un punct la care vor putea fi mărite dobânzile.

”Realist vorbind acest lucru va dura ceva timp”, a adăugat acesta.

BCE are ca ţintă oficială o inflaţie de aproape 2%, dar a ratat acest obiectiv din 2013, iar unii analişti susţin că factorii fundamentali care determină inflaţia sau modificat, ceea ce ţine preţurile la niveluri scăzute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.