Medicamentul pentru diabet Ozempic al companiei daneze Novo Nordisk, utilizat pe scară largă, a întârziat progresia bolii cronice de rinichi la pacienţii cu diabet zaharat, a constatat un studiu amplu în stadiu avansat, reducând riscul de deces din cauza acestei afecţiuni şi evenimentele cardiace majore cu 24%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele studiului sunt cel mai recent indiciu că medicamentele din clasa GLP-1, care suprimă pofta de mâncare, mimând hormonii intestinali, au beneficii medicale pentru afecţiuni dincolo de diabetul de tip 2 şi scăderea în greutate, scopurile lor iniţiale.

Aproximativ 40% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au boală cronică de rinichi şi aproximativ 700 de milioane de pacienţi sunt afectaţi la nivel global, potrivit producătorului de medicamente danez.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Novo a oprit studiul în octombrie, cu aproape un an înainte de termen, pentru că dintr-o analiză intermediară a reieşit clar că tratamentul va reuşi.

”Studiul şi-a atins obiectivul principal, demonstrând o reducere semnificativă statistic şi superioară a progresiei bolii renale, precum şi a decesului cardiovascular şi renal de 24% pentru persoanele tratate cu semaglutidă 1,0 mg, comparativ cu placebo1”, a spus Novo într-un comunicat de marţi.

Acţiunile Novo, în creştere cu 24% în acest an, sunt la cote record, susţinute de cererea în creştere pentru medicamentele sale extrem de eficiente pentru diabet şi slăbire, care se bazează pe ingredientul activ semaglutidă.

Producătorul de medicamente a devenit anul trecut cea mai valoroasă companie cotată la bursă din Europa.

Reducerea cu 24% a riscului de evenimente legate de boli de rinichi a fost uşor sub aşteptările unor investitori, au spus analiştii de la Sydbank şi Jefferies.

Analiştii Barclays au spus că aşteaptă mai multe detalii cu privire la rezultatele testelor, atunci când compania va găzdui ziua pieţei de capital, joi.

Studiul numit FLOW a început în 2019 şi a implicat aproximativ 3.500 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 şi boală renală cronică moderată până la severă, cărora li s-a administrat 1 miligram (mg) de semaglutidă o dată pe săptămână, în plus faţă de îngrijirea standard.

”Rezultatele pozitive ale FLOW demonstrează potenţialul ca semaglutida să devină prima opţiune de tratament GLP-1 pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cronică de rinichi”, a spus directorul pentru dezvoltare al Novo, Martin Holst Lange.

Acţiunile companiilor care oferă servicii de dializă DaVita şi Fresenius Medical au crescut marţi, pentru că datele privind efecgtul Ozempic asupra pacienţilor cu boală cronică de rinichi este sub aşteptări.

Piaţa de dializă a fost susţinută de zeci de ani de rate ridicate de obezitate şi diabet, care contribuie la afectarea rinichilor.

 Acţiunile DaVita şi acţiunile cotate la bursă ale Fresenius Medical au crescut cu aproape 8%, respectiv cu 12%, după datele publicate de Novo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.