Rezerva Federală a aprobat miercuri prima sa majorare a dobânzii de politică monetară din mai bine de trei ani, o măsură care are rolul să combată inflaţia fără a afecta creşterea economică, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a menţinut dobânda de referinţă ancorată aproape de zero de la începutul pandemiei de Covid-19, Comitetul Federal pentru Piata Deschisă a declarat că va creşte dobânzile cu un sfert de punct procentual sau cu 0,25 de puncte procentuale.

Măsura, care aduce acum dobânda într-un interval de 0,25%-0,5%, va mări costurile de finanţare pentru multe forme de împrumut şi credit de consum.

Alături de majorarea dobânzilor, comitetul a stabilit şi majorarea dobânzilor la fiecare dintre cele şase şedinţe de politică monetară rămase din acest an, indicând o rată a fondurilor de consens de 1,9% până la sfârşitul anului.

Comitetul anticipează că vor mai avea loc încă trei creşteri ale dobânzii cheie în 2023.

Oficialii Fed şi-au ajustat, de asemenea, estimările economice pe mai multe fronturi, observând o inflaţie mult mai mare decât se aşteptau în decembrie şi o creştere considerabil mai lentă a PIB-ului.

Membrii comitetului şi-au mărit estimările referitoare la inflaţie, aşteptându-se ca indicele preţurilor de consum, excluzând alimentele şi energia, să reflecte o creştere de 4,1% în acest an, comparativ cu proiecţia de 2,7% din decembrie 2021.

În ceea ce priveşte PIB-ul, avansul de 4% anticipat din decembrie a fost redus la 2,8%, deoarece comitetul a remarcat în special implicaţiile potenţiale ale războiului din Ucraina.

Estimările pentru anii următori au rămas neschimbate. Comitetul încă se aşteaptă ca rata şomajului să încheie anul la nivelul de 3,5%.

„Invazia Ucrainei de către Rusia cauzează dificultăţi umane şi economice imense. Implicaţiile pentru economia Statelor Unite sunt extrem de incerte, dar pe termen scurt invazia şi evenimentele conexe sunt probabil să creeze o presiune suplimentară ascendentă asupra inflaţiei şi să afecteze activitatea economică”, se spune în declaraţie.

 Pieţele au reacţionat negativ la ştiri, Dow Jones Industrial Average cedând câştigurile anterioare.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani urcând la 2,22%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.