Europa şi Israelul înfiinţează în medie cinci startupuri tehnologice pentru fiecare companie susţinută cu capital de risc cu o evaluare de cel puţin 1 miliard de dolari, potrivit unui nou raport al companiei cu capital de risc Accel, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cele 353 de companii ”unicorn” din regiune, 221 au înfiinţat 1.171 startupuri bazate pe tehnologie, în condiţiile în care angajaţii acestor firme au plecat să-şi lanseze propriile întreprinderi, a spus Accel, citând datele Dealroom.

Un raport similar al companiei de anul trecut a arătat că, din 344 de unicorni susţinuţi de capital de risc, 201 au condus la crearea a 1.018 noi startupuri.

Cele mai mari exemple de companii ale căror foste talente au continuat să înfiinţeze noi companii includ Spotify, care a dat naştere la 32 de companii noi, Delivery Hero, care a generat 32 şi Criteo, din care s-au născut 31 de noi startupuri.

Astfel de companii sunt denumite în lumea startupurilor ”mafie” – şi nu, nu sunt ca mafia filmelor italo-americane cu gangsteri.

Mafiile startupurilor există de zeci de ani. Aceste ”mafii”, care sunt firme înfiinţate de angajaţi ai altor firme de tehnologie, au dus istoric la crearea unora dintre cele mai mari companii de tehnologie cunoscute astăzi.

De la gigantul fintech din SUA PayPal, Elon Musk a început să înfiinţeze producătorul de maşini electrice Tesla şi firma de explorare spaţială SpaceX, de exemplu, în timp ce Peter Thiel a cofondat compania de date mari Palantir şi este acum un investitor renumit, cu firmele Valar Ventures şi Founders Fund.

Investitorii de capital de risc spun că aceşti antreprenori provin dintr-o cultură a asumării riscurilor din Silicon Valley care, de mulţi ani, nu a existat în acelaşi mod în Europa.

A început să prindă contur odată cu apariţia platformelor de internet în curs de maturizare precum Skype, de la care Niklas Zennstrom a pornit fondul de capital de risc Atomico şi Taavet Hinrikus a cofondat gigantul fintech Wise.

”Când am început acum 30 de ani în Valley, am făcut-o pe Coasta de Vest, Palo Alto. Apoi m-aş întoarce în Olanda şi prietenii şi părinţii mei ar spune: de ce ai face asta? De ce nu ai merge să lucrezi pentru Shell sau Unilever? Asta a ţinut Europa înapoi”, a declarat Harry Nelis, partener la Accel, pentru CNBC.

”Acum, cu excepţia cazului în care ai ieşit de la universitate şi ai studiat exact în acelaşi mod în care am făcut-o şi eu şi intri direct într-un startup, nu ca un startup brut, ci unul consacrat în care poţi învăţa o meserie şi apoi ai deja cariera, este acest tip de filozofie nouă care, cred, va ajuta Europa de-a lungul timpului şi a ajutat ecosistemul.”

Astăzi, firme ca Spotify, Delivery Hero, Klarna şi Wise au devenit companii fondatoare de sine stătătoare.

Cea mai mare cohortă de mafii nou-înfiinţate de startupuri provine din fintech, aproape 20% dintre startupurile europene desprinse din unicorni care operează în acest sector.

Angajaţii startupurilor din Europa şi Israel tind să-şi favorizeze propriile oraşe pentru a-şi înfiinţa noile afaceri, peste jumătate dintre firmele noi fiind fondate în acelaşi oraş cu unicornul din care au părăsit, potrivit Accel.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.