Piaţa de birouri din Capitală a înregistrat un volum total de tranzacţii de închiriere de 75.300 mp în trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea nouă a fost de 20.400 mp, conform datelor publicate marţi de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, în contextul în care solicitările au provenit în mare măsură din partea segmentelor de servicii profesionale şi IT&C.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea faţă de aceeaşi perioadă din 2017 este de 18%, potrivit directorului de cercetare al Colliers România, Silviu Pop.

”Suprafaţa totală închiriată – care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, în creştere cu 18% faţă de 2017. În schimb, cererea nouă a înregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumătate faţă de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, în mod clar se observă o temperare a activităţii de închiriere şi o echilibrare a pieţei de birouri”, a declarat Silviu Pop.

În primele nouă luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care oferă servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate îndeaproape de companiile de IT&C (25%) şi de firme cu profil energetic şi industrial (19%), potrivit Colliers. De asemenea, doar din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea netă, respectiv 10,4% din cererea totală.

”Amploarea acestui fenomen, evidenţiată de intrarea Mindspace şi Spaces pe piaţa locală, contribuie la senzaţia de încetinire a pieţei de birouri, întrucât această parte a cererii noi nu este corelată şi cu o creştere a ocupării forţei de muncă”, a afirmat un director din cadrul Colliers International, Sebastian Dragomir.

În primele 3 trimestre din 2018, activitatea de închiriere a fost dominată de zonele centrale (32%), urmată de Centru-Vest (18%) şi de Vest (13%). Pe de cealaltă parte, zonele din nordul Bucureştiului – Dimitrie Pompeiu, Piaţa Presei/Expoziţiei şi Floreasca-Barbu Văcărescu – au fost mai puţin căutate (12%, 10%, respectiv 6%), potrivit companiei. În ceea ce priveşte chiriile, acestea au rămas în general stabile, deşi unele subpieţe, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, resimt anumite presiuni asupra lor, ca urmare a cererii puternice din partea chiriaşilor şi a gradului scăzut de neocupare.

”În mod asemănător, presiuni de scădere asupra chiriilor s-ar putea resimţi în viitor şi în urma relocărilor tot mai frecvente din clădiri moderne de birouri în altele (stoc competitiv), fenomen ce a crescut în primele trei trimestre din 2018 la un nivel maxim post-criză de 26% din cererea totală”, a adăugat Sebastian Dragomir.

Conform raportului Colliers International, după o creştere modestă a stocului în primul semestrul (33.000 mp), al treilea trimestru a fost mai dinamic, cu 83.000 mp livraţi. Ultimele luni ale lui 2018 vor fi la fel de active, cu peste 69.000 mp programaţi spre livrare, deşi o parte din acest stoc ar putea fi amânat pentru 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.