Preţurile petrolului au crescut miercuri, pe fondul unei cereri solide de benzină în Statele Unite, al reluării atacurilor asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi al perspectivelor privind o producţie mai redusă de ţiţei în SUA, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 30 de cenţi (0,43%), ajungând la 70,45 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 33 de cenţi (0,48%), până la 68,66 dolari pe baril.

Potrivit raportului publicat miercuri de Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA), stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 7,1 milioane de barili săptămâna trecută, depăşind cu mult aşteptările analiştilor, care prevedeau o scădere de 2,1 milioane. În schimb, stocurile de benzină şi distilate au scăzut, iar cererea de benzină a crescut cu 6%, atingând 9,2 milioane de barili pe zi.

”Creşterea preţului petrolului se bazează pe raportul EIA, care arată o cerere bună de benzină şi o ofertă strânsă în viitor. Preţurile urcă lent, dar sigur”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

”Cererea pare solidă şi nu dă semne de încetinire”, a adăugat el.

Între timp, atacurile reluate asupra navelor din Marea Roşie, una dintre cele mai importante rute maritime globale, au alimentat temerile legate de siguranţa transporturilor. Miercuri, echipele de salvare au scos în viaţă şase membri ai echipajului dintr-un vas scufundat, în timp ce alţi 15 sunt în continuare daţi dispăruţi. Ambele incidente au fost revendicate de miliţia Houthi din Yemen, sprijinită de Iran.

Sprijin suplimentar pentru preţul petrolului a venit din partea unei noi prognoze EIA, potrivit căreia producţia americană de ţiţei în 2025 va fi mai mică decât estimările anterioare, ca urmare a preţurilor scăzute care au dus la reducerea activităţii de extracţie.

În acelaşi timp, preşedintele Donald Trump a anunţat marţi un tarif de 50% pentru cupru, vizând stimularea producţiei interne de metal esenţial pentru vehicule electrice, echipamente militare şi infrastructura energetică. Totodată, el a amânat aplicarea unor tarife până la 1 august, alimentând speranţele partenerilor comerciali privind eventuale negocieri pentru reducerea taxelor.

În plan internaţional, OPEC+ a aprobat sâmbătă o creştere a producţiei de 548.000 barili pe zi pentru luna august, iar alte majorări sunt aşteptate în septembrie, inclusiv din partea Emiratelor Arabe Unite, care vor opera cu un plafon de producţie extins. Cu toate acestea, preţurile rămân stabile.

”Piaţa absoarbe volumele suplimentare fără să genereze acumulări semnificative de stocuri, ceea ce arată că cererea este în continuare ridicată”, a spus miercuri ministrul Energiei din EAU, Suhail al-Mazrouei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.