Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 14/2023 pentru modificarea legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. Actul normativ ivizează integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 108/2022, în sensul introducerii în conservare sau al scoaterii din exploatare 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit.

Acestea sunt trecute în conservare pe o perioadă de 3 ani sau chiar se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023.

Trecerea în conservare va fi realizată în baza unui plan de conservare, elaborat de către operatorul economic şi avizat de ministerul de resort.

De asemenea, proiectul vizează şi modificarea Legii 372/2005. Prin urmare, clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră, dacă au peste 10 locuri de parcare vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea staţiilor de încărcare a vehiculelor electrice.

Pe 20 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, acest proiect de lege. 

Iniţiatoarea proiectului, deputata PNL Oana Marciana Ozmen a afirmat atunci că prin această lege, România s-a aliniat acestor ţări europene care vizează promovarea energiei verzi.

La rândul lui, social-democratul Ioan Mang a preciaat că este o lege importantă pentru că „suntem printre primele ţări, dacă nu prima ţară din UE care a reglementat acest domeniu al producţiei de hidrogen verde”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.