Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni la Palatul Victoria, cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune şi reforme şi Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale. La întrevederea, la care a participat şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a fost prezentat impactul pozitiv al fondurilor europene pentru dezvoltarea României şi recuperarea decalajelor dintre regiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul le-a mulţumit comisarilor europeni pentru sprijinul acordat în configurarea programelor aferente Politicii de Coeziune, din perioada de programare 2021-2027,  a căror valoare totală depăşeşte 46 de miliarde de euro, arată comunicatul de presă al Guvernului.
 
„Pentru cetăţenii români, finanţările asigurate prin Politica de Coeziune sunt esenţiale şi rămân prioritare domenii precum sănătate, educaţie,  transport, locuri de muncă, creştere economică inteligentă şi recuperarea decalajelor de inovare, conectivitate, dezvoltare durabilă şi tranziţie verde, dezvoltare regională, reducerea riscurilor pentru cei expuşi la sărăcie sau excluziune socială, tranziţie către neutralitate climatică. Alături de fondurile asigurate prin PNRR şi banii europeni din perioada de programare 2014-2020, din care ţara noastră mai are încă de cheltuit sume importante, toate aceste resurse reprezintă pentru Guvern garanţia că reformele aşteptate de oameni şi creşterea calităţii vieţii lor au finanţarea asigurată. Cea mai bună dovadă a importanţei fondurilor europene am avut-o anul trecut, când, în ciuda multiplelor provocări economice cu care ne-am confruntat, cele 11 miliarde de euro atrase din aceste fonduri au generat creştere economică şi derularea de proiecte de dezvoltare. La nivelul Executivului, alături de Comisia Europeană, vom continua cooperarea pentru a ne asigura că folosim în interes public fiecare euro alocat ţării noastre. Politica de Coeziune este cel mai valoros instrument în beneficiul cetăţenilor noştri şi trebuie să îi consolidăm perspectivele, fără a permite diluarea viziunii acesteia, aşa cum o regăsim în Tratatul Uniunii Europene”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
 
Conform sursei citate, Elisa Ferreira a precizat că discuţiile au vizat politica de coeziune.
 
„Având în vedere creşterea economică impresionantă a României, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să discutăm cu prim-ministrul Ciucă şi cu ministrul Boloş despre detaliile sprijinului acordat prin politica de coeziune pentru consolidarea unei strategii solide de dezvoltare echilibrată din punct de vedere teritorial şi social pentru întreaga ţară”, a declarat comisarul european Elisa Ferreira.
 
La rândul său, Nicolas Schmit a explicat că fondurile europene pot sprijini dezvoltarea economică şi socială echitabilă în România.
 
„Situaţia actuală dificilă şi tranziţiile implică multe provocări pentru România. Fondurile europene pot sprijini o dezvoltare economică şi socială echitabilă şi pot ajuta Guvernul român să găsească soluţii potrivite pentru combaterea sărăciei şi îmbunătăţirea integrării pe piaţa muncii, în special pentru tineri. De asemenea, punem un accent deosebit pe combaterea sărăciei în rândul copiilor, cu ajutorul garanţiei pentru copii, pentru a oferi tuturor copiilor şanse egale”, a arătat comisarul Nicolas Schmit, potrivit sursei citate.
 
Printre temele de dialog s-a numărat şi sprijinul acordat de Uniunea Europeană pe fondul crizei energetice şi agresiunii militare ruse din Ucraina, atât din perspectiva ajutorului pentru refugiaţi, cât şi privind ajutoarele pentru cetăţeni şi sectoarele economice afectate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.