Gazprom aşteaptă documente care să permită returnarea turbinei pentru gaze a Nord Stream 1 din Germania, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a redus aprovizionarea cu gaze prin conducta Nord Stream 1, o rută cheie care alimentează Europa cu gaze ruseşti, la doar o cincime din capacitatea sa, invocând probleme tehnice cu turbinele pentru gaze furnizate de Siemens Energy.

Prima turbină, aflată în centrul unui impas energetic cu Occidentul, este blocată în Germania după lucrările de întreţinere din Canada, iar Rusia a spus că sunt necesare documente pentru a demonstra că nu intră sub sancţiunile occidentale.

Miercuri mai devreme, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Rusia nu are niciun motiv să întârzie returnarea turbinei.

Tot miercuri a reieşit că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus fostului cancelar german Gerhard Schroeder, în timpul întâlnirii de săptămâna trecută, că gazoductul Nord Stream 2 este gata să fie folosit pentru a ajuta la creşterea livrărilor de gaze către Europa.

Conducta Nord Stream 2 a fost terminată, dar nu a fost pusă în funcţiune din cauza invadării Ucrainei de către Rusia şi a sancţiunilor de amploare ulterioare.

Peskov a declarat că Putin i-a spus lui Schroeder că livrările de gaze ruseşti au scăzut la aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi de la 167 de milioane de metri cubi după ce Polonia a pus sub sancţiuni conducta Yamal-Europa, iar Ucraina a oprit fluxurile pe una dintre rute.

El a arătat că Schroeder a discutat despre obstacolele din calea furnizării de gaze şi a întrebat dacă gazoductul Nord Stream 2 poate fi utilizat.

”Putin nu a iniţiat acest lucru, Putin nu a propus să-l pornească”, a spus Peskov, adăugând că Nord Stream 2, dacă va fi lansat, ar putea furniza 27 de miliarde de metri cubi în acest an. „Putin a spus că conducta (Nord Stream 2) era gata să fie folosită”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.