OTP Bank România a anunţat luni că a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 68,7 milioane de lei (15,09 milioane de euro), în primele nouă luni din 2018, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii volumului de credite.
Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 11% de la an la an, susţinut de o creditare mai solidă în segmentul IMM, cu 29% de la an la an, ptorivit băncii.
”Creditele ipotecare au cunoscut o creştere moderată, de 5% faţă de anul trecut. În schimb, în cazul creditelor noi, creditarea ipotecară şi cea a IMM-urilor au înregistrat un impuls semnificativ, de 57%, respectiv 84% faţă de perioada similară din 2017”, se arată în comunicat.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Totodată, cotele depozitelor ajustate la cursul de schimb valutar au avut de asemenea un avans de 13%, creştere susţinută de intrările din retail (+13%) şi din corporaţii (+10%). În acelaşi timp, în primele nouă luni din 2018, volumul creditelor neperformante, ajustat la cursul de schimb valutar, a rămas stabil.
”Credite neperformante în valoare de 40 miliarde de forinţi, echivalent a 573,6 milioane lei, au fost vândute / scoase din evidenţele contabile. Rata DPD90+ a ajuns la 5,5% în trimestrul trei, în scădere cu 10 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2017”, se arată în comunicat.
Totodată, volumul creditelor depreciate – stadiul 3, conform reglementărilor IFRS 9, a atins 752 milioane lei (161 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea, reprezentând 9,3% din totalul creditelor brute. Costurile totale de risc din primele 9 luni ale anului au scăzut până la 35,7 milioane lei (7,83 milioane euro), o diferenţă de -55% faţă de anul anterior, potrivit băncii.
Veniturile nete din dobânzi au avut un trend pozitiv, înregistrând o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de majorarea volumului de credite. Veniturile nete din comisioane şi alte taxe au crescut cu 14% ca rezultat al nivelului mai mare al depozitelor, tranzacţiilor şi cardurilor.
”În primele nouă luni ale anului, profitul operaţional al băncii a scăzut cu 2% de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operaţionale mai mari (+11%), dar care s-au compensat parţial cu creşterea veniturilor totale cu 6%. Cheltuielile operaţionale ridicate au fost, în parte, rezultat al creşterilor salariale şi de personal (cu 6%), în vederea consolidării activităţii operaţionale”, se arată în comunicat.
Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 10,6 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 55,1 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut uşor la 16,84% de la 17,06%, cu 22 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, potrivit băncii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.