Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis o anchetă referitoare la importurile de produse falsificate legate de COVID-19, ărecum măşti sau dispozitive medicale, care sunt ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate, a anunţat vineri instituţia, notând că ”epidemia de coronavirus a oferit din păcate noi oportunităţi pentru falsificatori de a profita de cererea mare din piaţă pentru produse medicale, de protecţie personală şi de igienă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OLAF şi administraţiile vamale naţionale colaborează pentru a preveni ca aceste produse contrafăcute sau interzise să intre în Uniunea Europeană.

Pe 19 martie 2020, OLAF a deschis o investigaţie legată de importurile de produse falsificate utilizate pentru combaterea infectărilor cu COVID-19, cum ar fi măşti, dispozitive medicale, dezinfectanţi, produse de igienizare şi kituri de testare.

Încă de la începutul pandemiei, OLAF a strâns informaţii despre acest trafic ilicit.

OLAF este în legătură strânsă cu autorităţile competente din statele membre şi ţări terţe şi oferă informaţii statelor membre în timp real.

”Blocarea intrării în Europa a acestor produse falsificate este esenţială pentru protejarea sănătăţii noastre şi combaterea cu eficacitate a virusului. În afară de faptul că sunt ineficiente în faţa virusului, aceste produse nu respectă standardele UE, fiind posibil dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, acestea pot provoca o contaminare periculoasă cu bacterii”, arată un comunicat al instituţiei.

Infractorii sunt atraşi de posibilele profituri ilicite uriaşe. Vor să profite de pericolul şi nevoia în care ne aflăm, uneori disperată, pentru aceste produse.

”De exemplu, măşti contrafăcute au fost oferite online în siferite state ale UE, la preţuri cuprinse între 5 euro şi 10 euro, de aproximativ trei ori preţul normal. Măşti contrafăcute pentru copii sunt şi ele traficate fără scrupule”, potrivit OLAF.

Dovezi empirice sugerează că aceste produse contrafăcute intră în Europa prin intermediul vânzărilor online şi ajung în casele oamenilor prin intermediul serviciilor poştale sau de curierat. Acestea sosesc în containere cu certificate false sau sunt declarate ca fiind alte produse, iar apoi intră în canalele normale de distribuţie, sau sunt vândute pe piaţa neagră. Până la introducerea interdicţiilor de călătorie, produsele contrafăcute au mai fost introduse peste graniţă în valizele pasagerilor aerieni sau peste graniţele terestre, mai arată comunicatul OLAF.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.