Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni la Palatul Victoria, cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Paul Hilbers. Cu această ocazie, a fost analizată evoluţia economiei României, în contextul crizelor şi provocărilor ultimilor ani. Premierul a arătat că ţara noastră a reuşit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creştere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creşterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002, mai arată Guvernul, în comunicatul de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulţumit FMI pentru sprijinul oferit constant, pe parcursul evoluţiei ţării noastre în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modelul occidental, bazat pe piaţa liberă, respectând valorile democratice, mai indică sursa citată.
 
În cadrul dialogului, a fost menţionată importanţa aderării ţării noastre la OCDE, ca obiectiv naţional, după intrarea în NATO şi UE, cu accent pe beneficiile pentru mediul de afaceri şi de investiţii. Stabilitatea politică generată de actuala coaliţie de guvernare şi predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă două atuuri importante, în contextul interesului tot mai crescut al investitorilor străini pentru România.
 
Premierul Ciucă a prezentat impactul pozitiv al creşterilor fără precedent din ultimul an, atât în privinţa absorbţiei banilor europeni, precum şi din perspectiva investiţiilor străine directe.
 
Directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputaţiei României în plan european şi internaţional, prin performanţele economice obţinute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum  politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate.
 
Oficialul FMI a mulţumit României pentru sprijinul oferit Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi Republicii Moldova. Premierul Ciucă a oferit detalii despre ajutorul oferit celor peste  3,4 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele ţării noastre din cauza agresiunii militare ruse,  110.000 dintre aceştia alegând să rămână în România. Solidaritatea românilor şi dorinţa lor de a fi alături de poporul ucrainean s-au regăsit atât în sprijinul umanitar, precum şi în organizarea platformelor de facilitare a asistenţei umanitare internaţionale, ţara noastră fiind prima care a lansat un plan de integrare a refugiaţilor.
 
Prim-ministrul României a cerut o mai mare susţinere pentru economia Republicii Moldova, afectată de agresiunea militară asupra Ucrainei, prezentând măsurile pe care ţara noastră le-a luat pentru a asigura curent electric, gaze naturale, lemne pentru perioada iernii, precum şi asistenţă în procesul de integrare europeană.
 
Nevoia de a controla efectele inflaţiei şi de a scădea valoarea acesteia în perioada următoare reprezintă o prioritate pe care Guvernul o urmăreşte, armonizându-şi eforturile cu cele ale Băncii Naţionale din România. În acest sens, premierul a dat asigurări privind responsabilitatea asumată din perspectiva politicilor fiscale.
 
„Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida şi dezvolta sectorul de afaceri, atât în privinţa companiilor cu capital românesc, precum şi în relaţia cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susţinerea ritmului de dezvoltare economică şi soliditatea economiei româneşti. Avem perspective bune de creştere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică” a declarat Nicolae Ciucă, conform sursei menţionate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.