Eforturile Elveţiei de actualizare a acordul de liber schimb cu China au stagnat, deoarece Berna adoptă o viziune mai critică asupra respectării drepturilor omului de către Beijing, au informat duminică ziarele elveţiene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elveţia şi China au semnat un acord de liber schimb în 2013, primul acord de acest fel al Beijingului cu o economie din Europa continentală.

Acotdul a fost conceput ca un pact reciproc avantajos, menit să contribuie la dezvoltarea comerţului dintre cele două economii.

Elveţia a încercat să actualizeze acordul pentru a extinde reducerile tarifare la mai multe produse elveţiene şi pentru a extinde acordul pentru a include caracteristici de durabilitate. Cu toate acestea, Beijingul nu este implicat, spun ziarele.

”Până acum nu a fost posibil să se convină asupra unei liste comune de subiecte care ar trebui explorate mai în profunzime”, a declarat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Elveţiei, într-o declaraţie pentru ziarul SonntagsBlick.

NZZ am Sonntag, sub titlul ”Impasul chinezesc”, a declarat că Elveţia a devenit mai critică faţă de situaţia Chinei în materie de drepturile omului. O iniţiativă parlamentară elveţiană adoptată recent de Comisia pentru afaceri juridice a Consiliului Naţional a denunţat munca forţată a uigurilor din nord-vestul Chinei drept ”o problemă reală”.

Statele occidentale şi grupurile de drepturi acuză autorităţile din Xinjiang că au reţinut şi torturat uigurii şi alte minorităţi, în lagăre.

Beijingul neagă acuzaţiile şi descrie taberele drept facilităţi de formare profesională pentru combaterea extremismului religios.

Jean-Philippe Kohl, şeful de politică economică al asociaţiei industriale Swissmem, a declarat pentru NZZ am Sonntag că Elveţia ar trebui să urmărească o diplomaţie liniştită cu privire la dosarul Chinei în domeniul drepturilor omului.

”Dacă noi, ca economie mică, arătăm în mod constant cu degetul mustrării către China, nimic nu se va schimba, cu excepţia faptului că relaţiile se vor rupe în cele din urmă”, a spus el ziarului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.