Moderna a fost de acord să furnizeze celor mai sărace state noul său vaccin împotriva Covid-19, adaptat noilor variante, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania americană de biotehnologie şi alianţa de vaccinuri GAVI vor anula acordul de furnizare existent, pentru vaccinuri bazate pe tulpina originală de coronavirus.

În schimb, Moderna va furniza din 2023 până la 100 de milioane de doze din noile sale vaccinuri, adaptate variantelor, la cel mai mic preţ disponibil.

GAVI conduce iniţiativa COVAX, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte organisme globale.

Programul a livrat 1,79 miliarde de doze de vaccin pentru Covid în 146 de ţări, inclusiv aproape 186 de milioane de doze din vaccinul iniţial Moderna.

Deşi la început iniţiativa a avut dificultăţi să obţină vaccinuri, deoarece ţările bogate au obţinut o stocuri limitate, anul acesta a avut o exces de vaccinuri originale, determinând negocieri pentru a încerca să alinieze mai bine oferta cu cererea.

Vaccinul bivalent pentru Covid al Moderna, care conţine atât tulpina originală de coronavirus, cât şi varianta BA.1 Omicron, a primit aprobarea autorităţilor de reglementare din întreaga lume.

Directorul executiv al GAVI, Seth Berkley, a declarat că noul acord este ”un pas critic pentru acces echitabil”, pentru a permite ţărilor cu venituri mai mici să utilizeze vaccinurile modificate după cum consideră de cuviinţă. Multe ţări mai bogate au început să folosească vaccinul în campanii de rapel.

Negocierile cu alţi producători de vaccinuri pentru a ajusta acordurile de furnizare sunt în desfăşurare, a spus GAVI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.