Ministrul de Finanţe al Elveţiei a apărat sâmbătă fuziunea rapidă între cele mai mari două bănci ale ţării, Credit Suisse şi UBS, într-un interviu pentru ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung, declarând că utilizarea legii de urgenţă a fost necesară pentru a stabiliza situaţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Credit Suisse nu ar fi supravieţuit luni”, a spus Karin Keller-Sutter, explicând necesitatea de a găsi o soluţie rapidă pentru problemele Credit Suisse.

”Fără o soluţie, tranzacţiile de plată cu Credit Suisse în Elveţia ar fi fost semnificativ perturbate, posibil chiar s-ar fi prăbuşit, iar salariile şi facturile nu ar fi putut fi plătite”, a spus ea.

Duminica trecută a fost anunţat că UBS a fost de acord să cumpere banca Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde dolari), în acţiuni, şi a fost de acord să îşi asume pierderi de până la 5 miliarde de franci (5,4 miliarde dolari), într-o fuziune concepută de autorităţile elveţiene pentru a preveni mai multe tulburări ale pieţei în sectorul bancar global.

Legea de urgenţă a fost folosită pentru a permite băncilor să ajungă la un acord rapid. Acţionarii, de exemplu, care ar avea în mod normal un cuvânt de spus într-o astfel de preluare, au fost în mare măsură ocoliţi, ceea ce i-a înfuriat pe unii dintre ei.

Keller-Sutter a spus că Consiliul Federal executiv al guvernului elveţian ”a mers doar atât cât a fost absolut necesar pentru a atinge obiectivul de stabilizare”.

”Dacă nu am fi făcut nimic, acţiunile CS ar fi fost fără valoare luni, iar acţionarii ar fi plecat acasă cu mâna goală”, a spus ea.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.