Libertatea de circulaţie a persoanelor poate duce la destrămarea Uniunii Europene, dacă nu va fi controlată, a afirmat luni ministrul ceh de Externe Lubomir Zaoralek, care a dat ca exemplu divorţul Marii Britanii de UE care este pe cale să se producă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cehia a fost un susţinător puternic al liberrtăţilor fundamentale din UE, inclusiv dreptul cetăţenilor de a locui şi de a munci în alte state membre, de la aderarea ţării în 2004, alături de alte ţări est-europene.

Zaoralek a declarat însă publicaţiei Hospodarske Noviny că ar putea fi nevoie de impunerea unor limite circulaţiei în spaţiul european, pentru a întări sprijinul pentru UE.

El a respins şi cererile de la Bruxelles ca toate cele 28 de state membre să accepte o parte din cei peste 1 milion de migranţi care au sosit din afara europeni în ultimii ani, mulţi fugiţi din calea sărăciei şi războiului din Orientul Mijlociu şi alte regiuni.

”Spunem că trebuie să respectăm libertatea de mişcare şi alte lucruri, pentru care ne-am lăsa crucificaţi, figurativ vorbind, dar rezultatul ar putea fi că din cauza acestor principii uniunea să se destrame”, a spus ministrul ceh.

Imigraţia, inclusiv sosirea unui număr mare de oameni din estul Uniunii Europene, a fost o temă majoră a campaniei pentru referendumul britanic care a dus la votul în favoarea Brexit.

”Când 2 milioane de oameni vin din est să-ţi ia locurile de muncă, ajutoarele sociale şi un număr de alte lucruri, poţi încerca de o mie de ori să îţi convingi poporul să se obişnuiască. Nu o va face pentru că pur şi simplu ai mers prea departe şi nu ai spus adevărul”, a explicat Zaoralek.

Comentariile sale contrastează cu insistenţa premierul Bohuslav Sobotka, reiterată luna trecută de el şi de liderii altor partide politice din Cehia, că cehii vor menţinerea libertăţii de mişcare.

Ministrul de Externe, membru al Partidului Social Democrat al lui Sobotka, a criticat şi funcţionarea UE şi presiunile Comisiei Europene ca statele membre să accepte cote pentru migranţii din afara blocului comunitar.

”Ceea ce este tragic în legătură cu Brexit este că nu am învăţat nimic până acum. Pentru început ar fi suficient să realizăm ce am greşit şi să nu mai repetăm”, a spus Zaoralek.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.