Preţurile pentru energia electrică cu livrare luni, 29 aprilie, înregistrate pe pieţele SPOT din ţările membre plasează România în topul ţărilor cu cele mai mici preţuri, precizează reprezentanţii Ministerului Energiei. Cu aproape jumătate din energia electrică provenind din sursă solară şi eoliană în orele de zi, preţul mediul înregistrat în ţara noastră a fost de 55 euro/MWh, preţuri mai mici înregistrându-se doar în Suedia şi Finlanda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cei 3i care compun deviza mea la Ministerul Energiei: investiţii, investiţii, investiţii. Deseori ne uităm la modelul energetic şi preţurile din Spania sau Portugalia şi iată că astăzi România are energia electrică mai ieftină decât în cele două ţări, datorită aportului adus de energia verde în mixul energetic naţional. Am pus la treabă 18 miliarde de euro pentru investiţii în energie, prin care plasăm România pe drumul independenţei energetice, cu o energie curată şi la preţuri corecte pentru gospodării şi economie. Accelerând investiţiile şi având o strategie şi acţiuni bine definite, am reuşit să obţinem confirmarea Eurostat că România este în topul ţărilor cu cele mai mici preţuri plătite de populaţie la energie electrică şi gaze naturale” a declarat ministrul Sebastian Burduja, conform comunicatului de presă al Ministerului Energiei.

Instituţia reaminteşte că Eurostat a publicat recent statistica cu privire la preţurile plătite pentru energie electrică şi gaze naturale de consumatorii casnici şi non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE). România a avut în a doua jumătate a anului 2023 al treilea cel mai mic preţ plătit de populaţie pentru gaze naturale şi al cincilea pentru energie electrică.

De asemenea, în data de 25 aprilie, Ministerul Energiei a lansat două apeluri de proiecte din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei - Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, respectiv Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăţi şi regii autonome. Bugetul total alocat pentru cele două apeluri este 815 milioane euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.