Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat luni că va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deţinute de producători, depozitari, procesatori şi comercianţi, pentru a avea o imagine completă şi complexă asupra cantităţilor de produse agroalimentare disponibile la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deţinute de producători, depozitari, procesatori şi comercianţi, pentru a avea o imagine completă şi complexă asupra cantităţilor de produse agroalimentare disponibile la nivel national”, anunţă ministerul.

 În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

„România are suficiente stocuri de alimente şi produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populaţiei,  însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe pieţele internaţionale cu privire la comerţul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei şi criza din energie şi gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităţilor de produse agricole şi alimentare disponibile este esenţială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securităţii alimentare şi ne va permite să acţionăm eficient cu politici publice ţintite, dacă situaţia o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Actul normativ prevede gestionarea centralizată de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a datelor disponibile în prezent la diferite instituţii publice şi private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii şi industriei alimentare.

Evidenţa stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente şi se aplică pentru următoarele categorii de produse:

a) legume-fructe,
b) cereale şi produse pe bază de cereale,
c) seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase,
d) leguminoase furajere;
e) seminţe certificate: cereale, orez, oleaginoase şi proteaginoase,
f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte,
g) lapte şi produse din lapte,
h) produse de morărit şi panificaţie,
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
j) grăsimi şi uleiuri,
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
l) orez,
m) plante aromatice, sare şi condimente,
n) ceaiuri,
o) zahăr,
p) miere,
q) drojdie.

Nu au obligaţia raportării comercianţii care deţin suprafeţe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianţii ambulanţi, comercianţii care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică sau  care desfăşoară activităţi de comercializare în zone publice.

De asemenea, obligaţia raportării nu se aplică producătorilor care deţin în stoc, în ultima zi a lunii, cantităţi de până la :

a) 10 000 kg - legume, inclusiv cartofi
b) 10 000 kg - fructe
c) 25 000 kg - cereale
d) 20 000 kg - seminţe de oleaginoase
e) 10 000 kg - leguminoase furajere
f) 300 kg - plante aromatice
g) 50 kg - miere

Datele introduse vor avea caracter confidenţial, iar verificarea corectitudinii informaţiilor introduse va fi realizată de către persoane împuternicite de către MADR şi MFP, conform competenţelor legale.

Metodologia de raportare, colectare, centralizare şi prelucrare a datelor privind stocurile, precum şi operaţionalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.