Secretarul britanic de Externe Liz Truss a confirmat marţi că guvernul intenţionează să introducă ”în următoarele săptămâni” o lege pentru a modifica protocolul post-Brexit din Irlanda de Nord, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protocolul face parte din acordul comercial post-Brexit care impune verificări asupra unor mărfuri care intră în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit.

Comentariile lui Truss ar putea amplifica riscul de represalii din partea Bruxelles-ului şi ar putea declanşa un război comercial cu cel mai mare bloc comercial din lume.

”Preferinţa noastră este să ajungem la un rezultat negociat cu UE şi am lucrat neobosit în acest scop şi vom continua să facem acest lucru. Guvernul este sigurt că depunerea proiectului de lege este în concordanţă cu obligaţiile noastre din dreptul internaţional şi în sprijinul obligaţiilor noastre anterioare din Acordul de Vinerea Mare de la Belfast”, a spus Truss în Camera Comunelor din Marea Britanie”, a spus Truss, provocând batjocuri din partea parlamentarilor opoziţiei.

Anunţul vine la scurt timp după ce premierul Boris Johnson a purtat discuţii de urgenţă la Belfast, în încercarea de a reduce tensiunile legate de protocol.

 Acordul a intrat în vigoare în ianuarie anul trecut, deoarece au fost necesare aranjamente comerciale speciale după ce Marea Britanie a părăsit UE.

Protocolul a fost conceput pentru a evita necesitatea creării unei graniţe dure între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care rămâne parte a blocului. Cu toate acestea, termenii acordului au dus la întârzieri şi creşteri de preţuri, deoarece mărfurile care sosesc în Irlanda de Nord necesită anumite verificări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.