Reprezentanţii UDMR au transmis că au depus la Senat un proiect de lege care propune reglementarea posibilităţii etichetării produselor alimentare autohtone pentru distingerea acestora pe piaţa alimentară. Scopul iniţiativei legislative este informarea consumatorilor cu privire la provenienţa ingredientelor produselor şi sublinierea faptului că prelucrarea acestora a fost realizată la nivel local. UDMR mai precizează că, acest proiect va contribui la promovarea produselor locale şi la încurajarea cumpărăturilor conştiente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Noi trebuie să promovăm solidaritatea consumatorilor faţă de produsele locale şi să oferim un ajutor întreprinderilor mici şi producătorilor locali pentru ca produsele lor să fie accesibile şi distinctive pe rafturile magazinelor. Scopul etichetării produselor locale este să consolidăm încrederea consumatorilor faţă de aceste produse şi să încurajăm cumpărarea produselor prin informarea corectă şi exactă cu privire la originea ingredientelor indicate pe ambalajul produsului”, a declarat deputatul UDMR de Mureş, Kolcsár Károly, unul dintre iniţiatorii proiectului, potrivit comunicatului de presă al Uniunii.

Deputatul UDMR a mai precizat că etichetarea distinctivă de către producători este o procedură voluntară din partea acestora şi nu implică autorizări suplimentare, însă producătorul trebuie să îndeplinească câteva condiţii pentru folosirea acestei distincţii pe ambalajul produselor. În acest sens, operatorul din sectorul alimentar trebuie să dispună de un sistem de evidenţă şi de trasabilitate în vederea demonstrării conformităţii cu prezenta lege pe parcursul întregului lanţ de aprovizionare, într-un mod în care să fie identificabil şi fără echivoc pentru consumator.

Astfel, în cadrul etichetării, prezentării sau publicităţii produsului alimentar, termenul „produs autohton” sau orice altă menţiune sau indicaţie referitoare la originea română a produsului alimentar, poate apărea pe produs numai dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti, dacă este produs în România şi dacă pe acesta sunt menţionate toate procesele folosite în producţie.

Conform sursei citate, acest aspect se referă şi la faptul că animalele sacrificate pentru producerea alimentelor de origine animală s-au născut, au fost crescute şi prelucrate în România, animalele sălbatice au fost vânate în interiorul graniţelor ţării, iar peştii au fost capturaţi în apele din România. În cazul materiilor prime utilizate pentru alimentele de origine vegetală ele trebuie să fie cultivate şi recoltate pe plan intern, iar plantele sălbatice să fie colectate, manipulate şi ambalate în România.

Produsele care sunt etichetate deja cu termenul „produs autohton”, pot fi comercializate timp de un an de la intrarea în vigoare a legii şi comercializate până la data de expirare. În cazul în care întreprinderea alimentară va continuă să indice faptul că produsul este local, va respecta noile prevederi ale legii, mai indică sursa menţionată.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.