Librăria online Libris.ro a înregistrat o creştere de 30% a vânzărilor între 16 martie -16 aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele mai comandate cărţi în perioada stării de urgenţă sunt volumele de beletristică "Iartă-mă că te-am iubit" (de Ela E.H), "Pacienta tăcută" (de Alex Michaelides) şi "Dragostea în vremea holerei" (de Gabriel Garcia Marquez).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Odată cu decretarea stării de urgenţă şi recomandările de distanţare socială, românii, şi în special tinerii, s-au orientat către achiziţia online de carte. Astfel, Libris.ro a înregistrat o creştere de 30% a vânzărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe intervalul de referinţă 16 martie -16 aprilie", arată un comunicat al companiei.

Reprezentanţii companiei spun că aceste creşteri din online nu acoperă însă scăderile din librăriile fizice, care generează peste 70% din vânzările anuale de carte.

"Această periodă a adus în online mulţi cititori noi, pe lângă cei care preferau să facă achiziţiile în librăriile fizice. Cu siguranţă o parte dintre ei vor rămane în online şi după relaxarea restricţiilor. Sper că la finalul acestei perioade să avem în România un număr mai mare de oameni care citesc, astfel încât piaţa de carte să îşi revină rapid. În prezent creşterile din online nu acoperă scăderile din offline, librăriile fizice generând în mod normal peste 70% din vânzările anuale de carte", a declarat Laura Ţeposu, director dezvoltare şi co-fondator Libris.ro.

Creşterea cea mai accentuată a fost pe segmentul 18-24 ani, unde atât traficul, cât şi rata de conversie au avut o dinamică pozitivă, ducând la o creştere de 85% a comenzilor plasate.

Orientarea tinerilor către achiziţiile online de carte a dus la creşteri semnificative şi în categoriile preferate în special de acest segment de vârsta. Astfel, vânzările de carte Young Adult au crescut cu 110%, în timp ce vânzările de SF&Fantasy au crescut cu 145%.

"Interesul publicului tânăr este o surpriză foarte plăcută şi un semn că puterea cărţilor poate fi folosită la orice vârstă pentru combaterea izolării, extinderea orizontului, pentru călătorii în lumi şi timpuri, pentru descoperiri prin intermediul lecturii. În astfel de vremuri, cărţile rămân un liant între oameni şi o formă de conectare, în ciuda distanţării sociale", adaugă Laura Ţeposu.

Vânzările de cărţi pentru copii şi cele de jocuri educative au crescut şi acestea, pe fondul închiderii şcolilor şi grădiniţelor, ambele înregistrând vânzări cu 72% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Titlurile preferate pentru copii au fost atât din categoria beletristică, dar şi din categoria cărţilor cu activităţi: "Pinguinul care voia să afle mai multe", de Jill Tomlinson, "Jocuri pentru copii inteligenţi. Carte de activităţi +3 ani", "Dumbrava minunată", de Mihail Sadoveanu, "Micul Prinţ", de Antoine de Saint-Exupery, "Jocuri pentru copii inteligenţi. Carte de activităţi +5 ani".

 Puzzle-urile şi bordgames-urile au dominat alegerile clienţilor Libris.ro în ceea ce priveşte jocurile.

Topul celor mai comandate cărţi în perioada aceasta este condus de volumele de beletristică "Iartă-ma că te-am iubit" (de Ela E.H), "Pacienta tăcută" (de Alex Michaelides) şi "Dragostea în vremea holerei" (a lui Gabriel Garcia Marquez).

Romanul lui Garcia Marquez este, de altfel, cartea cu cea mai spactaculoasă creştere, cu 760 exemplare vândute în ultima lună, faţă de o medie de 1 exemplar/lună înainte de declanşarea pandemiei.

În top a intrat în această perioadă şi "Ciuma", de Albert Camus, cu o creştere de 400%.

În topul celor mai vândute cărţi pe Libris.ro, între 16 martie -16 aprilie , se mai află "Arta manipulării" (de Kevin Dutton), "Tehnici de citire a chipului" (de Suada Agachi) şi "27 de paşi", de Tibi Uşeriu, dar şi "Supranatural", de Joe Dispenza.

De asemenea, Libris.ro anunâţă că donează 10% din vânzările din data de 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţilor şi Drepturilor de Autor, către Fondul de Urgenţă pentru Spitale. Fondurile în valoare de 26.700 lei sunt donate către Salvaţi Copiii România, urmând să fie direcţionate către achiziţia de echipamente de protecţie pentru dotarea Spitalului de Urgenţă Petroşani, Hunedoara.

"Am decis să sărbătorim Ziua Cărţii printr-o donaţie, astfel încât lectura să salveze vieţi, iar fiecare cititor să fie un erou în lupta cu virusul care ne-a perturbat viaţa aşa cum o ştiam. Ne bucurăm că un număr mare de clienţi au răspuns demersului nostru şi putem astfel să donăm 26.700 lei către spitalul uneia dintre cele mai afectate zone ale ţării, Hunedoara", spune Laura Ţeposu.

Prin donaţia Libris.ro către Salvaţi Copiii, medicii Spitalului de Urgenţă Petroşani vor primi materiale de protecţie precum măşti, halate, salopete, mănuşi, ochelari de protecţie, dezinfectanţi şi dezinfectante biocide.

”În această perioadă atât de complicată pentru toată lumea, e important să ai parteneri puternici, pe care te poţi baza. Libris.ro e alături de Salvaţi Copiii deja de 6 ani, iar acum ne dovedeşte, prin implicarea sa, că este alături de noi, alături şi de medicii din linia întâi pe care vrem să îi protejăm”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte Salvaţi Copiii România.

Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească şi cea mai mare librărie online din România. În 10 ani de la înfiinţare, librăria online Libris.ro a expediat 2,3 milioane de comenzi către 1,2 milioane de români din întreaga lume. Peste 190.000 de titluri de carte stau la dispoziţia cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme şi cadouri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.