Actorul Leonardo DiCaprio colaborează cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, care investighează dacă banii delapidaţi din fondul guvernamental de investiţii din Malaysia, 1MDB, au fost folosiţi între altele la finanţarea filmului ”Lupul de pe Wall Street”, în 2013, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DiCaprio a spus că aşteaptă indicaţii din partea Departamentului de Justiţie, legate de folosirea banilor obţinuţi ilegal pentru sprijinirea fundaţiei sale de mediu sau a filmului.

Actorul a afirmat într-un comunicat publicat marţi prin intermediul reprezentanţilor săi că va returna orice fel de cadouri sau donaţii legate de fondul malaysian, în urma unei investigaţii de fraudă efectuată de SUA sau alte ţări.

Investigatorii acuză existenţa unei scheme complexe de spălare a banilor, pentru îmbogăţirea unor oficiali de rang înalt din fondul de investiţii controlat de guvernul malaysian.

”Atât dl. DiCaprio cât şi Leonardo DiCaprio Foundation continuă să susţină toate eforturile pentru a se asigura că se face dreptate în acest caz. Dl. DiCaprio este recunoscător pentru ajutorul şi recomandările guvernului pentru îndeplinirea acestui lucru”, se arată în comunicat.

Potrivit Departamentului de Justiţie, cel puţin 3,5 miliarde de dolari au fost furaţi din fondul de investiţii 1MDB, de către persoane apropiate premierului malaysian Najib Razak.

Najib a înfiinţat fondul în 2009, la scurt timp după preluarea funcţiei de premier, pentru a promova proiecte de dezvoltare economică în ţara asiatică, dar fondul a acumulat datorii de miliarde de dolari.

Departamentul de Justiţie a confiscat 1,3 miliarde de dolari care fuseseră luaţi din fondul malaysian pentru achiziţii de active în Statele Unite, între care proprietăţi de lux în New York şi California, un avion de 35 de milioane de dolari, tablouri de Vincent Van Gogh şi Claude Monet,  precum şi pentru finanţarea filmului ”Lupul de pe Wall Street”.

Guvernul Malaysiei a reclamat faptul că peste 700 de milioane de dolari au intrat în conturile "Malaysian Official 1."

Numele oficialului nu a fost menţionat, dar expresia pare să se refere la Najib.

Departamentul de Justiţie al SUA nu face la rândul său referire directă la DiCaprio ci la "Hollywood Actor 1”.

La acceptarea Globului de Aur, DiCaprio a mulţumit ”întregii echipe de producţie” şi a numit mai multe persoane apropiate de Najib implicate în scandal drept ”colaboratoare” la producerea filmului.

DiCaprio a câştigat Globul de Aur pentru rolul său în ”Lupul de pe Wall Street”.

Între colaboratorii menţionaţi în investigaţia Departamentului de Justiţie se află fiul vitreg al lui Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz, co-fondator al companiei de producţie de filme Red Granite Pictures.

În afară de ”Lupul de pe Wall Street” ("The Wolf of Wall Street”), alte filme produse de Red Granite includ "Daddy's Home", din 2015, şi "Dumb and Dumber To", din 2014.

Săptămâna trecută, o organizaţie elveţiană de protejare a pădurilor i-a cerut lui DiCaprio să demisioneze din funcţia de Mesager al Păcii al ONU, dacă nu va dezvălui legăturile financiare cu fondul malaysian.

Un purtător de cuvânt al ONU a spus că organizaţia îl sprijină în continuare pe actor.

Najib a negat cu tărie că ar fi comis orice fel de faptă ilegală, de la apariţia acuzaţiilor de fraudă masivă la fondul de investiţii, anul trecut. El şi-a păstrat funcţia de premier, prin respingerea criticilor şi susţinerea de care beneficiază din partea partidului de guvernământ.

Grupul pentru democraţie Bersih intenţionează să organizeze o demonstraţie în noiembrie, pentru a cere demisia imediată a lui Najib, care să permită declanşarea unei investigaţii independente în Malaysia, legată de scandalul financiar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.