Italia ia în considerare înăsprirea unei scheme de garanţii de stat menite să ajute băncile să scape de datoriile neperformante, în timp ce cântăreşte extinderea acesteia pentru a amortiza impactul războiului din Ucraina şi al pandemiei de Covid-19, potrivit unor persoane familiarizate cu chestiunea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la lansarea sa în 2016, schema ”GACS” a ajutat băncile italiene să descarce 96 de miliarde de euro (103 miliarde de dolari) de datorii neperformante, atenuând impactul acestei operaţiuni asupra veniturilor lor.

La sfârşitul anului 2021, investitorii deţineau datorii garantate de GACS ân valoare de 11,6 miliarde de euro, au arătat datele Trezoreriei, în aprilie.

Schema în forma sa actuală expiră pe 14 iunie.

Patru persoane informate despre discuţiile privind reînnoirea schemei au spus că Roma ia în considerare reintroducerea acesteia cu termeni ajustaţi, pentru a reduce riscurile pentru contribuabili, eventual căutând o prelungire mai mare de 12 luni.

Una dintre opţiunile discutate este o prelungire cu 18 luni. Prelungirea ar necesita aprobarea autorităţilor Uniunii Europene, care au aprobat mai întâi măsura după ce s-au asigurat că respectă regulile UE privind ajutorul de stat.

Roma are în vedere schimbări care ar reduce beneficiile pentru bănci şi ar spori protecţia statului, pentru a limita probabilitatea ca acesta să rămână responsabil, au spus sursele.

Chiar şi în termeni mai stricti, schema GACS ar putea ajuta creditorii italieni, care au scăpat de datorii neperformante de peste 250 de miliarde de euro din 2015, să facă faţă unei creşteri anticipate a nerambursărilor corporative, ca urmare a pandemiei şi a crizei din Ucraina.

Italia, care în cadrul schemei garantează rambursarea celei mai puţin riscante tranşe de datorii neperformante reambalate ca titluri de valoare, ia în considerare o creştere cu cel puţin o treaptă, la „BBB+” , a ratingului necesar pentru tranşa ”senior”, au spus sursele.

Roma ar putea lua în considerare şi reducerea părţii din tranşa senior acoperită de garanţiile de stat GACS, în prezent la 100%. Acestea garantează riscuri reduse pentru cei care investesc în valori mobiliare, permiţând băncilor să descarce datorii cu o reducere mai mică.

Succesul schemei GACS în reducerea decalajului de preţuri dintre cumpărători şi vânzători a transformat Italia în cea mai mare piaţă a împrumuturilor bancare din Europa. Astfel de datorii reprezintă acum mai puţin de 4% din totalul creditării bancare, în scădere faţă de un vârf de 18% din 2015.

Măsurile de sprijin guvernamental au împins anul trecut falimentele la un minim record, dar companiile se confruntă acum cu rambursări de capital pentru o parte a împrumuturi lor garantate de stat pentru COVID-19, în valoare de 280 de miliarde de euro, exact în timp ce se confruntă cu preţuri record la energie şi la materiile prime.

În timp ce se străduieşte să îşi ajute băncile să facă faţă noilor şocuri, Roma este, de asemenea, dornică să protejeze bugetul statului, după ce recuperările de împrumuturi în unele dintre tranzacţiile anterioare susţinute de GACS nu au fost la nivelul aşteptărilor.

Moody's Investors Service a declarat în aprilie că 15 din 28 de tranzacţii italiene de securitizare a creditelor neperformante pe care le-a analizat au depăşit previziunile iniţiale privind încasările, cu o performanţă medie de 35% în comparaţie cu planurile de afaceri. Italia înăsprise deja condiţiile schemei în 2019, mărind ratingul minim al tranşei senior şi introducând mecanisme pentru a determina companiile de colectare a datoriilor să respecte planurile de afaceri.

Pentru a reduce şi mai mult riscurile, Trezoreria are în vedere introducerea unui nou indicator de performanţă denumit raportul de profitabilitate, au spus sursele, pentru a evita ca recuperatorii de datorii să mărească veniturile prin vânzarea împrumuturilor, mai degrabă decât prin recuperarea acestora.

Dacă indicatorul ar scădea sub un anumit prag, firmele de recuperare nu şi-ar primi comisioanele variabile, iar plăţile de dobândă pentru tranşele de ”mezzanin” cu risc mediu ar fi îngheţate temporar, au spus sursele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.