O problemă mai puţin discutată a (re)rechemării smartphone-urilor Note 7 pe care Samsung a apucat să le producă este cea a impactului asupra mediului înconjurător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Smartphone-urile folosesc numeroase elemente rare ce sunt extrase în mine. Acest proces are un impact negativ atât asupra mediului, cât şi asupra vieţii celor care lucrează în mine.

Samsung a anunţat că nu va repara sau refolosi modelele de Note 7 retrase de pe piaţă, ci le va recicla. Compania coreeană nu a dat detalii asupra procesului de reciclare pe care îl va folosi, însă, conform experţilor în reciclarea metalelor, la ora actuală nu există un sistem bine pus la punct pentru reciclarea telefoanelor.

La producerea lui Note 7 au fost folosite aproximativ 50 de elemente rare. Dintre acestea, doar 12 pot fi recuperate în urma reciclării. Restul, precum cobaltul din minele din Congo care este utilizat pentru baterie, indiumul din touchscreen-uri sau neodymiumul din magneţii folosiţi de difuzor şi microfon, nu pot fi recuperate.

Pierderile Samsung ar trebui să fie cea mai mică grijă a noastră în acest moment. Imposibilitatea recuperării majorităţii elementelor folosite în fabricarea unui smartphone are un impact negativ major asupra mediului.

2,5 milioane de unităţi reprezintă doar o mică fracţie din piaţa smartphone-urilor, deci nu putem vorbi de un dezastru ecologic. Este, însă, semnalul care ar trebui să determine toate companiile implicate în această industrie să pună la punct un sistem cu adevărat eficient de reciclare a telefoanelor mobile.

Note 7 a fost primul smartphone din serie cu bateria lipită. Toate modelele anterioare permiteau scoaterea bateriei. Samsung a optat pentru lipirea acesteia în cazul Note 7 pentru a produce un telefon mai subţire. Cu o baterie ce putea fi scoasă uşor, rezolvarea problemei ar fi fost mult mai simplă pentru Samsung, care poate suferi pierderi estimate de peste 10 miliarde de dolari din această cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.