Israelul îşi propune să-şi valorifice expertiza tehnologică pentru a deveni ”o superputere” a inteligenţei artificiale în domeniul militar, a declarat luni un director general din Ministerului Apărării, prezicând progrese în tehnologia autonomă şi simplificarea procesului decizional de luptă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paşii pentru a valorifica evoluţiile rapide ale inteligenţei artificiale includ formarea unei organizaţii dedicate roboticii militare în cadrul ministerului şi un buget record pentru cercetare şi dezvoltare conexe în acest an, a declarat generalul de armată în retragere Eyal Zamir.

”Există cei care văd AI ca următoarea revoluţie în schimbarea feţei războiului pe câmpul de luptă”, a spus Zamir la Conferinţa Herzliya, un forum anual de securitate internaţional.

El a numit GPT (Generative Pre-Trained Transformer) şi AGI (Artificial General Intelligence) drept tărâmuri de învăţare profundă abordate de industriile AI civile, care ar putea avea în cele din urmă aplicaţii militare.

Acestea, a spus Zamir, ar putea include ”capacitatea platformelor de a lovi în roiuri sau a sistemelor de luptă de a funcţiona independent, fuziunea datelor şi asistenţa în luarea rapidă a deciziilor, la o scară mai mare decât am văzut-o vreodată”.

Ministerul a refuzat să ofere cifre privind finanţarea AI.

Armata israeliană a ridicat vălul asupra unora dintre sistemele autonome deja implementate. În 2021, a spus că jeepurile robot de supraveghere vor ajuta la patrularea graniţei Fâşiei Gaza.

Luna aceasta, compania Israel Aerospace Industries, deţinută de stat, a dezvăluit un submarin autonom de colectare a informaţiilor care, a spus acesta, a finalizat deja ”mii de ore” de operaţiuni.

Eyal a atribuit realizările Israelului în războiul cibernetic, despre care se crede că au fost folosite împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, discernerii corecte şi în timp util a dimensiunilor de apărare, economice, naţionale şi internaţionale”.

În mod similar, a spus el, ”misiunea noastră este să transformăm statul Israel într-o superputere AI şi să fim în fruntea unui număr foarte limitat de puteri mondiale care se află în acest club”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.