Autoritatea de supraveghere a datelor din Irlanda se aşteaptă să îşi consulte colegii de reglementare din Uniunea Europeană, în aprilie, cu privire la ancheta sa privind transferurile de date ale Facebook, apropiindu-se de o decizie care ar putea afecta afacerile transatlantice dacă va interzice fluxurile de date din UE către Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai înaltă instanţă din Europa a decis în 2020 că Acordul de transfer de date între UE şi Statele Unite a fost invalid, invocând probleme de supraveghere.

Această decizie a determinat Comisia pentru Protecţia Datelor (DPC) din Irlanda să emită un ordin provizoriu conform căruia mecanismul pe care Facebook îl foloseşte pentru a transfera date de la utilizatorii Uniunii Europene în Statele Unite ”nu poate fi folosit în practică”.

Ordinul a fost blocat în urma unei contestaţii formulate de Facebook la Înalta Curte irlandeză, dar a fost reluat în mai anul trecut, când instanţa a respins pretenţiile Facebook.

Facebook a avertizat că o oprire ar putea avea consecinţe ”devastatoare” şi ”ireversibile” pentru afacerea sa, care se bazează pe procesarea datelor utilizatorilor pentru a difuza reclame online direcţionate.

DPC a spus că şi alte companii s-ar putea confrunta cu perturbări masive.

DPC, care este principalul organism de reglementare al Facebook şi al multor alte dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume datorită locaţiei sediului lor central al UE în Irlanda, a publicat luni decizia sa preliminară revizuită, la care proprietarul Facebook, Meta Platforms, poate răspunde în termen de 28 de zile.

DPC a refuzat să ofere detalii despre constatările revizuite.

În conformitate cu normele UE privind protecţia datelor, DPC trebuie apoi să trrraaansmită hotărârea tuturor autorităţilor de supraveghere ale UE implicate şi să ia în considerare punctele lor de vedere înainte de a emite un verdict final.

Un purtător de cuvânt al DPC a anticipat că rezultatele revizuite vor fi comunicate altor autorităţi de reglementare din UE în aprilie.

Un purtător de cuvânt al Meta a confirmat că a primit versiunea revizuită.

”Suspendarea transferurilor de date ar dăuna nu numai milioanelor de oameni, organizaţiilor caritabile şi întreprinderilor din UE care folosesc serviciile noastre, ci şi miilor de alte companii care se bazează pe transferurile de date UE-SUA pentru a oferi un serviciu global. Este necesară o soluţie pe termen lung privind transferurile de date UE-SUA pentru a menţine oamenii, întreprinderile şi economiile conectate”, a spus compania.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.