Gigantul american Intel a convenit achiziţia Mobileye, companie israeliană de tehnologie în domeniul conducerii autonome, pentru 15,3 miliarde de dolari, cea mai mare sumă oferită vreodată unei companii IT din Israel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tranzacţia, de 63,54 dolari pe acţiune în numerar, este şi cea mai mare achiziţie din lume în sectorul conducerii autonome.

Mobileye acoperă 70% din piaţa mondială a asistenţei avansate pentru şoferi şi a sistemelor anti-coliziune.

Intel anticipează că tranzacţia se va încheia în următoarele nouă luni şi va contribui la profitul pe acţiune şi la fluxul de numerar liber.

Cele două companii colaborează deja cu grupul german BMW la un proiect pentru testarea a circa 40 de vehicule autonome în a doua jumătate a acestui an.

Timp de 10 ani Mobileye a colaborat cu producătorul franco-italian de cipuri STMicroelectronics pentru producerea de cipuri pe care le vinde celor mai mari producători auto, pentru a treia generaţie de sisteme de conducere asistată.

Chiar dacă a colaborat cu BMW, Mobileye s-a asociat cu Intel pentru a cincea generaţie de cipuri care să fie incluse pe vehiculele complet autonome programate să fie lansate în jurul anului 2021.

Mobileye  a fost fondată în 1999 cu obiectivul reducerii accidentelor şi victimelor rutiere. Compania a beneficiat de o investiţie de 130 de milioane de dolari din partea Goldman Sachs în 2007 şi a fost listată la bursa din New York în 2014, având în prezent o capitalizare de 10,6 miliarde de dolari.

În octombrie 2016, Qualcomm a anunţat un acord de 47 miliarde de dolari pentru preluarea NXP, cel mai mare furnizor de cipuri pentru industria auto din lume, punând presiune pe alţi producători de cipuri să se implice pe piaţa componentelor destinate conducerii autonome.

Acordul dintre Qualcomm şi NXP, care va crea cel mai mare portofoliu de senzori, reţele şi alte elemente pentru conducerea autonomă, s-ar putea încheia în acest an, în funcţie de aprobarea de către autorităţile de reglementare şi acţionari.

Mobileye, care are în jur de 600 de angajaţi, a obţinut anul trecut un profit net ajustat de 173,3 milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.