Grupul german BMW explorează noi investiţii în energie solară, geotermală şi hidrogen, pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale, a declarat luni şeful de producţie al producătorului auto, avertizând că un embargo asupra gazelor ruseşti va aduce industria într-un impas, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producătorul auto, care s-a bazat pe gaze naturale pentru 54% din consumul său de energie în 2021, examinează unde poate adăuga panouri solare la fabricile sale şi elaborează planuri cu autorităţile locale pentru a transporta hidrogen la fabrica sa din Leipzig, Germania.

”Hidrogenul este foarte potrivit pentru a reduce sau chiar a compensa pe deplin necesarul de gaze”, a spus Milan Nedeljkovic.

”Industria noastră reprezintă aproximativ 37% din consumul german de gaze naturale. Nu doar BMW, ci întregul sector s-ar opri”, a spus el, întrebat ce s-ar întâmpla cu fabricile BMW în cazul opririi livrărilor de gaze din Rusia.

Planurile BMW reflectă pregătirile mai ample în curs de desfăşurare în industria germană pentru a renunţa la gazele ruseşti şi a veni cu un sistem de raţionalizare a rezervelor disponibile în cazul unei opriri bruşte a livrărilor.

Dincolo de Germania, o nouă fabrică din Debrecen, Ungaria, despre care BMW a spus că va fi prima fabrică de automobile din lume care va funcţiona în totalitate fără combustibili fosili, se va baza în mare măsură pe energie solară, a spus Nedelkjovic, adăugând că producătorul de automobile se gândeşte şi la utilizarea energiei geotermale.

Energia geotermală este mai stabilă decât sursele regenerabile dependente de vreme, dar nu a înregistrat o creştere sau investiţii comparabile cu cele eoliene sau solare, parţial din cauza costurilor iniţiale ridicate şi a proceselor complexe de acordare a licenţelor pentru foraj.

Întrebat despre potenţialul energiei nucleare, care reprezintă aproximativ jumătate din aprovizionarea cu energie a Ungariei, dar este eliminată treptat în Germania, Nedeljkovic a spus: ‘Energia nucleară poate fi un factor de stabilizare, în special în aceste vremuri volatile. Pentru propria noastră producţie ne bazăm pe surse de energie regenerabilă”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.