Germania va obliga majoritatea companiilor listate la bursă şi cooperatiste să aibă cel puţin o femeie în consiliul de administraţie, în urma unui acord convenit vineri de partidul creştin-democrat şi cel social-democrat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acordului, de îndată ce o companie are mai mult de trei membri în consiliul de administraţie, cel puţin unul trebuie să fie femeie.

Impactul măsurii va fi probabil unul minor, având în vedere că şi în cazul consiliilor de administraţie cu un număr mare de membri obligativitatea va fi aceeaşi.

Măsura a fost cerută de mult timp de partidul de centru-stânga SPD, dar creştin democraţii au fost sceptici faţă de aceasta, chiar dacă însăşi Angela Merkel a criticat companiile care fac prea puţin pentru promovarea femeilor.

SPD, care este în urmă în sondajele de opinie înainte de alegerile naţionale de anul viitor, vrea să arate că este mai progresist şi că alegătorii social-liberali au fost reprezentaţi bine în coaliţia de guvernare faţă de care mulţi s-au opus.

Ministrul social-democrat al Familiei, Franziska Giffey, a declarat că acordul anunţat vineri de miniştrii implicaţi este ”un progres istoric”, în timp ce ministrul de Finanţe creştin-democrat Olaf Scholz, candidat pentru funcţia de cancelar al Germaniei, a salutat la rândul său acordul.

”Unele lucruri au durat prea mult timp, dar în sfârşit am ajuns undeva cu disputa cu creştin-democraţii referitoare la cote”, a scris Giffey pe Twitter.

La nivelul economiei, impactul va fi mai mare: 30% dintre membrii consiliilor de supraveghere ale companiilor de stat vor fi femei. Consiliile de administraţie ale acestor companii şi cele alte altor companii, cum ar fi fondurile de asigurare pentru sănătate, trebuie să aibă şi ele un număr minim de membri femei.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetări DIW, aproximativ 30% dintre membrii consiliilor de supraveghere ale celor mai mari 30 de companii germane listate la bursă sunt femei, dar creşterea a stagnat.  În consiliile de administraţie ale celor mai mari 100 de companii ponderea femeilor este de doar 10%.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.