George Niculescu, care deţine în prezent funcţia de secretar de stat PNL în Ministerul Energiei este candidatul susţinut de coaliţia de guvernare pentru şefia ANRE, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. PSD va propune un vicepreşedinte la ANRE, în persoana lui Gabriel Andronache, de la Transelectrica. USR şi Forţa Dreptei au acuzat politizarea Autorităţii, arătând că actuala coaliţie aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, în şedinţa din data de 5 aprilie, declanşarea procedurilor parlamentare pentru ocuparea unor posturi vacante în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, iar în şedinţa din 12.04.2023 s-a hotărât prelungirea termenului de depunere a documentelor pentru funcţiiel de preşedinte, vicepreşedinte şi doi membri.

Propunerea PNL este George Niculescu, care deţine în prezent funcţia de secretar de stat PNL în Ministerul Energiei, în timp ce PSD va propune pentru funcţia de vicepreşedinte pe Gabriel Andronache, de la Transelectrica. 

USR anunţă că va susţine cel mai bun candidat pentru o poziţie în cadrul Comitetului de reglementare, pe domnul profesor doctor în inginerie electrică Radu Porumb. Cu doctorat pe bune, nu ca politicienii vremelnici de la PSD şi PNL

 

USR îl propune pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pe Radu Florin Porumb, doctor şi profesor universitar la Facultatea de Energetică a Universităţii Politenica Bucureşti şi directorul Şcolii Doctorale în Inginerie Energetică, a anunţat formaţiunea, marţi.

USR va susţine cel mai bun candidat pentru o poziţie în cadrul Comitetului de reglementare, pe domnul profesor doctor în inginerie electrică Radu Porumb. Cu doctorat pe bune, nu ca politicienii vremelnici de la PSD şi PNL. În Comitetul de reglementare al ANRE trebuie să ajungă profesionişti care să vegheze asupra funcţionării corecte a pieţei de energie. Am văzut în această criză energetică cât de important este să ai oameni pregătiţi în aceste funcţii. De asemenea, trebuie să avem grijă să nu se întâmple ce s-a petrecut pe piaţa de asigurări şi în piaţa de energie, unde din cauza unor politruci ajunşi la ASF, au avut loc falimente pe bandă rulantă cu scumpiri la RCA-ul plătit de toţi şoferii români”, declară Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Radu Florin Porumb este un profesionist, expert specialist în domeniul Energetică. Doctor în Inginerie Electrică (teza „Probabilistic characterization of distribution systems with distributed generation” la Politecnico di Torino, Dipartimento di Ingegneria Elettrica Industriale – DIEI), acesta este director al Şcolii Doctorale de Inginerie Energetică din noiembrie 2022 şi a participat la numeroase proiecte naţionale şi internaţionale în domeniu, precizează USR. 

USR a solicitat încă din 9 martie demararea, de urgenţă, a procedurii parlamentare pentru selecţia noilor membri în conducerea Autorităţii, în condiţiile în care mandatele a patru din cei şapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite prin ordonanţă de urgenţă. Graţie unei legi USR, noii membri în conducerea ANRE pot fi numiţi de Parlament doar după audierea în comisiile de specialitate, arată USR/ 

 

„Pentru prima dată după mult timp, avem din nou audieri pentru fiecare candidat. În sfârşit, datorită legii pe care am iniţiat-o, putem vedea competenţele oamenilor care vor ajunge în aceste funcţii bănoase şi care implică o responsabilitate uriaşă. Până acum, au fost şefii ANRE numiţi în spatele uşilor închise şi aşa ne-am trezit cu tot felul de incompetenţi care dorm pe salarii de peste 8.000 de euro pe lună”, precizează Cristina Prună.

Forţa Dreptei: Coaliţia aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid

Forţa Dreptei, prin vocea deputatului Adrian Miuţescu, a transmis că ”după scumpiri fără precedent în domeniul energiei şi după ce România, ca şi întreaga Europă, s-a confruntat cu o criză energetică de proporţii, coaliţia aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid”.

”Astfel, astăzi va fi decisă, pe repede înainte, noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, printr-o şedinţă anunţată în pripă, cu candidaturi depuse în ultimul moment. Procedura nu este deloc transparentă şi nu dă şansa unei selecţii reale şi unei dezbateri corecte. Începând cu ora 14:00 va avea loc şedinţa comună a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului şi Comisiei economică, industrii şi servicii a Senatului pentru audierea şi nominalizarea candidaţilor care urmează să fie numiţi în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Acest punct nu apare pe ordinea de zi a Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, din care fac parte. De asemenea, nu am putut studia CV-urile celor care îşi doresc să conducă o instituţie atât de importantă, ca ANRE.Depunerea candidaturilor pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi 2 membri ANRE au fost permise până azi la ora 12:00, iar de la ora 14:00, vor avea loc audierile. Noi, deputaţii Forţa Dreptei, condamnăm ferm această modalitate de lucru a majorităţii PSD-PNL-UDMR, care împarte sinecuri, în detrimentul românilor ce aşteptau soluţii reale la criza energetică pe care o traversăm”, transmite Miuţescu. 

Votul în plenul reunit pentru noile numiri la ANRE va avea loc miercuri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.