Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a declarat, miercuri, că Guvernul a aprobat modificări la OUG privind Fondul de Mediu prin care instituţia va desfăşura activităţi de control la operatorii economici autorizaţi să se ocupe de realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Administraţia Fondului de Mediu va putea să deruleze activităţi de control la operatorii economici care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeurile de baterii şi acumulatori portabili, pentru că din situaţia care s-a creat cu blocajul de ambalaje anul trecut s-a ieşit numai în urma faptului că AFM a putut să facă control pe deşeurile de ambalaje. Până anul trecut AFM nu a avut această posibilitate şi s-a mers cum s-a mers”, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Mediului Cristiana Palmer.

Ea a precizat că pentru a preîntâmpina un blocaj similar în cazul deşeurilor electrice şi electronice s-a instituit capacitatea de control a Fondului de Mediu şi pe aceste tipuri de deşeuri.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”O altă prevedere a OUG 196 clarifică modul de calcul privind contribuţia de 100 de lei pe tonă la Fondul de Mediu achitată de primării în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, sau, pe scurt, depozitate la groapă”, a spus Palmer, precizând că acest aspect este foarte important pentru că se doreşte stimularea primăriilor să colecteze selectiv şi, de asemenea, stimularea populaţiei să colecteze selectiv la sursă.

Altă modificare prevăzută de ordonanţa de urgenţă vizează instituirea unei contribuţii de 4 lei/kg de baterii şi acumulatori portabili şi echipamente electrice şi electronice cu excepţia echipamentelor de iluminat, respectiv 20 lei/kg de deşeuri din echipamente de iluminat, datorată de operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor anuale de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili, respectiv deşeuri din echipamente electrice şi electronice, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv colectate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.