Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunţă că statul este pregătit să susţină economia, fiind gândite mai multe măsuri, al căror impact financiar este estimat la 2% din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile să treacă peste această perioadă”, a declarat, marţi sreară, la Digi 24, Florin Cîţu, precizând că se are în vedere ajutor de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânare a impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii.

”Suntem pregătiţi să susţinem economia, nu vom lăsa economia să nu fie susţinută de guvern, am atras finantare în prima parte a anului, vedem cum evoluează economia şi vom lua măsuri”, a mai declarat ministrul Finanţelor Publice.

Cîţu spune că restaurantele nu se vor închide şi că putem cu toţii să ajutăm aceste afaceri, comandând mâncare la domiciliu.

De asemenea, Cîţu a anunţat că unele bănci au decis deja să amâne plata ratelor 1-2 luni şi că sunt deschise să mărească această perioadă.

”Băncile lucrează la mecanism, se pregătesc ca 1-2 luni... să fie o perioadă mai lungă. Se poate să se sechimbe regulamentul BNR şi sigur că se va găsi o soluţie. Ştiu că vor să facă un lucru bun, pe o perioadă mai lungă, nu doar 1-2 luni”, a spus Cîţu.

Ministrul a transmis un mesaj şi companiilor din România.

”Din partea noastră nu vor exista probleme, nu vor exista fragmentări... Pentru companii, nu le vom lăsa. Avem un pachet cadru, dacă va fi nevoie, vom veni cu un pachet mai mare pentru România. Ne-am pregătit pentru aceste situaţii, dar aici avem pachete pentru companii, o motivare să nu trimită toţi oamenii în şomaj tehnic”, a spus ministrul care a adăugat că în perioada următoare în România vor fi produse măşti medicale.

Întrebat de situaţia fabricii Ford din Craiova, unde angajaţii vor intra în şomaj tehnic, ministrul a spus că mai întâi compania va susţine şomajul tehnic, apoi statul ar putea interveni.

”Ştiu că Ford a anunţat că va susţine 2 săptămâni şomajul tehnic, apoi vedem cum putem să ajutăm, să nu fie afectată permanent pe această perioadă. Celelalte companii care o duc mai bine, în această perioadă, să îşi plătească impozitele la timp”, a declarat Cîţu.

Întrebat pe ce perioadă vor fi luate măsuri pentru economie, ministrul Finanţelor a spus că ”începem cu 6 luni de zile, dar după aceea vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanţare, că suntem ok până în vară”.

Potrivit lui Cîţu, pachetul de măsuri economice ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.