Banca de stat EximBank anunţă că a înregistrat, în două luni de la lansarea schemei de ajutor de stat menită să asigure lichiditate şi accesul la finanţare al firmelor care se confruntă cu dificultăţi în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, solicitări pentru susţinerea capitalului de lucru şi pentru investiţii, sub formă de garanţii şi finanţări, în valoare de peste 750 milioane de lei de la companiile cărora le este destinat acest program.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EximBank a înregistrat, în două luni de la lansarea schemei de ajutor de stat menită să asigure lichiditate şi accesul la finanţare al firmelor care se confruntă cu dificultăţi în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, solicitări pentru susţinerea capitalului de lucru şi pentru investiţii, sub formă de garanţii şi finanţări, în valoare de peste 750 milioane de lei de la companiile cărora le este destinat acest program”, anunţă banca.

Potrivit solicitărilor primite de EximBank, dificultăţile cu care se confruntă firmele româneşti în contextul conflictului din Ucraina sunt generate de perturbarea fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare ce s-a tradus în  aprovizionare insuficientă şi discontinuă cu materii prime, dar şi a logisticii de colectare, distribuţie şi procesare - cu efecte în special în sectorul produselor agricole, de creşterile mari şi neaşteptate de preţuri ale materiilor prime şi a energiei, cu impact semnificativ asupra capacităţilor de producţie.

De asemenea, un alt element perturbator în activitatea companiilor îl constituie insuficienta lichiditate pe fondul majorării costului finanţărilor, dar şi al capitalizării diminuate post criza pandemică.

”În cadrul acestui program financiar, destinat asigurării lichidităţii şi accesului la finanţare a companiilor româneşti afectate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cererile aflate în analiză la EximBank cumulează la acest moment peste 750 de milioane de lei pentru cele două componente ale schemei ajutor de stat, respectiv credite cu dobândă subvenţionată şi garanţii de stat. Faptul că solicitările au fost primite de la companii care activează în aproape toate domeniile economice, de la industria prelucrătoare, agricultură, comerţ, construcţii, până la IT, reprezintă un indicator clar al repercursiunilor pe care acest conflict le are la nivel economic, dar şi al necesităţii implementării de măsuri de sprijin financiar. Avem convingerea că, utilizând instrumentele pe care statul român le pune la dispoziţia comunităţii de business prin intermediul EximBank, firmele româneşti pot traversa această perioadă dificilă minimizând efectele asupra derulării afacerilor şi, de aceea încurajăm atât companiile, cât şi băncile comerciale să valorifice la maximum această resursă”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Schema de ajutor de stat Ucraina se adresează companiilor mari şi IMM-urilor cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei care pot accesa credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru, la rate de dobândă subvenţionată, precum şi garanţii de stat care acoperă maximum 90% din creditele de investiţii şi creditele pentru capital de lucru acordate de băncile comerciale, ca expuneri noi. Finanţările şi garanţiile se acordă până la data limită de semnare a documentaţiei contractuale ce va fi actualizată permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai târziu de 31.12.2023.

EximBank este o bancă universală 100% românească şi operează o reţea de 83 de sucursale şi 26 de centre de afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.