Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF Valentin Ionescu a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea preţului la poliţele RCA adoptată, miercuri, de către Guvern este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi ca ASF să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. „Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi s-a aprobat hotărârea de Guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul scop al propunerii pe care noi am avansat-o, în urma discuţiilor cu toate părţile implicate, a fost ca pe următoarele şase luni tarifele practice de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă. De asemenea, pentru protejarea populaţiei, am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului. Acestea sunt cele mai importante schimbări sau propuneri din această hotărâre, dar cel mai important este ca, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi doi - să venim cu soluţii în această perioadă pentru a adresa problemele identificate pe care le avem în legislaţia actuală în piaţa RCA. Vom veni cu o propunere pentru modificarea Legii 132, legii RCA, undeva până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cel mai probabil undeva în luna mai. În această propunere vom adresa problemele identificate, dar şi vom implementa recomandările directivei MTPA, directiva RCA care este obligatorie a fi implementată şi în România de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat Valentin Ionescu, directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Astfel, Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Propunerea adoptată de către Executiv prevede „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, conform notei de fundamentare a hotărârii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.