Executivul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului şi abrogarea Hotărârii Guvernului nr.2298/2004 privind stabilirea perioadei de fabricaţie a produselor cu ciclu lung de fabricaţie şi a valorii contractelor de export aferente acestora, precum şi a listei mărfurilor de export care nu pot beneficia de instrumente de susţinere a comerţului exterior derulate prin Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ pune în aplicare o Decizie a Curţii de Conturi a României şi creează cadrul legal care prevede obligativitatea raportării către Ministerul Finanţelor a garanţiilor emise de Banca de Export- Import a României EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului, în scopul înregistrării si raportării datoriei publice, arată comunicatul de presă al Executivului.

În acest sens, sunt completate atribuţiile Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) cu cea referitoare la aprobarea Regulamentului privind derularea activităţilor în numele şi în contul statului în cadrul Băncii de Export-Import a României EximBank - S.A..

De asemenea, cadrul legal este completat cu prevederi suplimentare privind modul în care sunt tratate expunerile generate de operaţiunile realizate de EximBank în numele şi în contul statului, prin utilizarea diferitelor fonduri puse la dispoziţia sa, conform Legii nr. 96/2000.

Totodată, actul normativ stabileşte ca solicitările de natură tehnico-administrativă, operaţionale, uzuale în relaţia cu băncile comerciale şi companiile pe perioada derulării contractelor de credit, a scrisorilor de garanţie sau a poliţelor de asigurare, care nu afectează aprobarea Guvernului, să dispună de o procedură flexibilă de aprobare, la nivelul CIFGA, care să permită soluţionarea lor cu celeritate.

Pentru asigurarea concordanţei între legislaţia secundară şi modificările aduse prin OUG nr. 127/2020 pentru modificarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea EximBank S.A, care permit accesul tuturor categoriilor de exportatori la instrumentele EximBank de susţinere a exportului, se abrogă HG nr. 2298/2004 privind lista mărfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de susţinere a comerţului exterior derulate prin EximBank.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.