Consumul individual efectiv din România este cu 37 de puncte procentuale sub media Uniunii Europene, fiind între cele mai scăzute din UE, alături de Croaţia şi Bulgaria, o situaţie similară fiind şi în cazul PIB-ului pe cap de locuitor, potrivit datelor preliminare aferente anului 2016 publicate marţi de Eurostat, biroul european de statistică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consumul individual efectiv măsoară bunăstarea populaţiei, este exprimat în standardul puterii de cumpărare (PPS) şi variază în statele membre între 53% şi 132% din media UE, arată datele preliminare ale Eurostat.

În 10 state membre, consumul individual efectiv este peste media Uniunii Europene.

Cel mai ridicat nivel este în Luxemburg, cu 32 de puncte procentuale peste media UE, urmat de Germana şi Austria, cu un plus de circa 20 de puncte Urmează Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Belgia, Franţa, Olanda  şi Suedia, unde diferenţele pozitive sunt de 10-15 puncte procentuale.

Consumul individual efectiv este cuprins între media UE şi -25 de puncte procentuale în 12 state membre.

În Irlanda, Italia şi Cipru, indicatorul este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Spania, Lituania, Portugalia,  şi Malta cu 10-20 de puncte mai mic.

Cehia, Grecia, Slovacia, Polonia şi Slovenia au un consum individual efectiv cu 20-25 de puncte procentuale sub media UE.

În şase state, inclusiv în România, acest indicator este cu cel puţin 30 de puncte procentuale sub media europeană. Astfel, Estonia, Letonia, Ungaria şi România au un consum individual efectiv cu 30-40 de puncte procentuale sub media UE, în Croaţia cu puţin peste 40 de puncte sub acest nivel, iar în Bulgaria cu 53 de puncte procentuale.

De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor din România reprezintă doar 59% din media de la nivelul Uniunii Europene, fiind pe ultimele locuri în UE, alături de Croaţia (59%) şi Bulgaria (48%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.